pokrivanje budžetskih rupa na teret građana

Vlada FBiH planira zaduženja od gotovo pola milijarde maraka

05.03.2024. 07:50 / Izvor: Federalna.ba
vlada

Od rekordnog budžeta do novih zaduženja - i to višemilionskih.

Od rekordnog budžeta do novih zaduženja - i to višemilionskih. Vlada Federacije donijela je odluku o novom zaduženju ukupnog iznosa od gotovo pola milijarde maraka. Ovakav potez bi mogao, dugoročno gledano, ugroziti  penzione i socijalne fondove. Na sve kritike javnosti i opozicije iz Federalne vlade danas nisu odgovarali. Zato pričaju ekonomisti. Zaduženja nisu opravdana ako se ne tiču novih investicija. No, vlast može po svome jer dugove, svakako, plaćaju građani. 

Federacija je dobila rekordan budžet, ali ne i dovoljan jer nedugo nakon usvajanja Vlada je na sjednici krajem februara donijela odluke o zaduženju od 430 miliona maraka. Prvom odlukom bi se pokrili budžetski izdaci od 70 miliona maraka. Dug bi na naplatu došao početkom 2027. godine, kada istječe mandat sadašnjem sazivu Vlade. Drugom odlukom o zaduženju iznos je mnogo veći, a rok dospijeća duga kraći - 91 dan od zaduženja.

“Odobrava se zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine putem emisije trezorskih zapisa Federacije radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, u nominalnom iznosu do 170.000.000 KM.”

Ukupan iznos pet Vladinih odluka o zaduženju je skoro pola milijarde maraka.

“Ne valja se hvaliti rekordnim budžetom, posebno ako je naslonjen na dug. Sada imamo odluke - koje još uvijek nisu efentivna zaduživanja - da vrlo brzo Vlada FBiH planira zadužiti ne samo naše generacije nego i buduće kroz hartiju vrijednosti gotovo pola milijarde KM”, ističe Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Predstavničkom domu FBiH.

Zašto nova zaduženja ako je budžet rekordan i novca ima? 

“Ne znam na šta se odnosi zaduženje i ne mogu to da komentarišem. Mogu komentarisati svoj budžet i ako imate pitanja tu sam da odgovorim”, poručio je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (NiP).

Pitanje smo uputili na adresu resornog ministara, ali je odgovor izostao. Dok se zapadne zemlje pribojavaju recesije, mi se zadužujemo. Prognoze ekonomskih stručnjaka nisu svijetle.

“O posljedicama se mora razmišljati. Ako se ne razmišlja, onda ćemo u skoroj budućnosti doći u još veće probleme. To je kao plivanje u živom blatu: što se više koprcamo - dublje tonemo. Zato nas zaduživanje ne za produktivne investicije nego za tekuću potrošnju vodi u tamnu sliku”, upozorava ekonomski anaitičar Željko Šain.

Umjesto najavljenog seta fiskalnih zakona, povećanja minimalnih plata i rasterećenja privrede - iz Federalne vlade uslijedila su nova zaduženja za pokrivanje budžetskih rupa na teret građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti