BiH zanimljiva za slovenska investiranja

Kompanije iz Slovenije među najznačajnijim investitorima u BiH

05.03.2024. 13:45 / Izvor: Bloombergadria.com
Slovenija

Foto: Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar

Slovenske kompanije u BiH su uvijek bile među top pet zemalja po investicijama.

Saradnja između Bosne i Hercegovine i Slovenije pruža snažan poticaj ekonomskom razvoju za obje zemlje.

Otvorenost za investicije, trgovinska razmjena i zajednički projekti doprinose stvaranju radnih mjesta, povećanju konkurentnosti i diversifikaciji ekonomije.

Jure Peljhan, član Uprave NLB Banke i predsjednik Slovenskog udruženja privrednika u BiH, kazao je za Bloomberg Adriju kako udruženje gradi platformu za sve slovenske kompanije koje žele investirati u BiH, kao i za one koje su već tu, ali i za kompanije iz naše zemlje koje bi željele sarađivati sa slovenskim kompanijama.

"Slovenske kompanije u BiH su uvijek bile među top pet zemalja po investicijama", kaže Peljhan, dodavši kako Udruženje trenutno ima 28 članova, s više od pet hiljada radnika koje zapošljavaju.

Dodaje kako je BiH zanimljiva za slovenska investiranja, naročito zbog jezičke i kulturološke sličnosti, te geografske blizine.

"BiH ima stratešku poziciju, ona je most između Zapada i Istoka, te most od centralne Evrope prema moru, tako da ima dosta veliko tržište, stabilno tržište, dobre prirodne resurse, što su važni faktori za investitore", kaže Peljhan.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje u BiH, Slovenija je u 2023. godini u BiH uvezla robe u vrijednosti od 2.072.646.357,24 KM, dok je za isti period naša država u Sloveniju izvezla 935.626.116,28 KM.

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, koja je početkom februara posjetila BiH, izjavila je kako je ova država već pomagala BiH na evropskom putu i nastavit će to činiti jer smatra da BiH zaslužuje članstvo u Evropskoj uniji, te je u razgovoru s predstavnicima mnogih država postignut dogovor da se u martu razmotri mogući početak pregovora o članstvu.

Pojasnila je da prije toga svih 27 članica Unije mora napraviti mnogo toga i da smatra da je evropski put zemalja zapadnog Balkana već predug.

"Mi u EU se moramo pogledati u ogledalo i u narednim sedmicama učiniti sve da BiH počne pretpristupne pregovore", rekla je ranije Pirc Musar.

Kako je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) rečeno za Bloomberg Adriju, Slovenija je među najznačajnijim investitorima u našoj zemlji.

"Prema trenutno dostupnim podacima, zaključno sa 2022. godinom, u ukupnom iznosu DSI iz Republike Slovenije u BiH investicije u oblast finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja učestvuju sa 32,7 posto, u prerađivačku industriju sa 26 posto, a investicije u oblast trgovine učestvuju sa 24,3 posto", navode iz FIPE.

Nedostatak radne snage u Sloveniji prisiljava poslodavce da potraže talente izvan svojih granica.

Dok su u prošlosti najviše radnika iz zemalja Adria regije privlačili u građevinsku industriju, sada se ta slika značajno mijenja. Postoji rastuća potreba za radnom snagom u zdravstvu i prerađivačkoj industriji.

U drugoj polovini 2023. godine, Zavod za zapošljavanje iz Slovenije aktivno je tražio ljude u zemljama bivše Jugoslavije.

U nekoliko gradova u BiH održane su prezentacije o ovoj zemlji i slovenskim poslodavcima, gdje je oko 50 kompanija tražilo novu radnu snagu.

Zbog poboljšavanja odnosa, od januara ove godine poslodavci i radnici imaju mogućnost sklopiti ugovor o radu na dva jezika, slovenskom i jednom od zvaničnih jezika u BiH.

Ova novina ima za cilj osigurati da radnici budu upoznati s uslovima rada, podići nivo njihove zaštite i razumijevanje različitih stavki u ugovoru, kao što su probni rad, trajanje ugovora o zaposlenju od najmanje godinu dana i ograničenje rada isključivo na radnom mjestu navedenom u ugovoru i dozvoli, piše Bloomberg Adria. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti