Ministarstvo pravde dobilo zahtjev za razmatranje

Osuđeni Fadil Novalić od Predsjedništva BiH traži pomilovanje?!

06.03.2024. 11:05 / Izvor: Avaz.ba
Novalić

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedništvo BiH u zadnjih pet godina nije pomilovalo nijednu osobu, sve molbe su jednoglasno odbijene.

Sud BiH odbio je jučer molbu advokata presuđenog Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH koji je u aferi "Respiratori" i pljački državnog novca osuđen na četiri godine zatvora.

Njegovi advokati, podsjećamo, zatražili su odgodu izvršenja kazne zatvora, koja je, prema uputnom aktu Suda, bila planirana za danas, 6. mart.

Novalić je, naime, u zatvor trebao još 29. februara, međutim, uputni akt primio je svjesno kasnije kako bi barem sedam dana odgodio put za Vojkoviće, piše "Avaz".

Ali, kako je molba odbijena, Novalićevi advokati uputit će, kako saznajemo, žalbu.

To znači da žalba odgađa kaznu izvršenja, kao i u slučaju Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, koji su osuđeni na šest odnosno pet godina zatvora.

I oni čekaju pravosnažno rješenje za odlazak na izdržavanje.

Novalić je, između ostalog, u zahtjevu da mu se odgodi izvršavanje kazne naveo da "ima nezavršenih privatnih poslova u porodičnoj kompaniji, koji su neodgodivi"?!

Osim toga, Novalićevi advokati u zahtjevu su naveli da će iskoristiti pravo da traže od Predsjedništva BiH da pomiluje osuđenog Novalića.

Iz Ministarstva pravde BiH jučer je zvanično potvrđeno pisanje "Avaza".

Novalić je već zatražio pomilovanje, o čemu će odlučivati šefovi države Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović.

Procedura je takva da sve prvo ide preko Ministarstva pravde i Komisije.

Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje traži razmatranje slučaja "Fadil Novalić".

Komisija će, u zakonskom roku, razmatrati upućenu molbu i dokumentaciju te će, u skladu sa Zakonom o pomilovanju BiH, svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje, potvrdila je za "Avaz" Stanislava Marić, portparol Ministarstva.

To znači da Novalić želi biti oslobođen od svake odgovornosti u postupku gdje je Sud utvrdio zloupotrebe u aferi teškoj 10,5 miliona KM.

Ako bi se Novaliću uvažio zahtjev, to bi značilo da pravna država i pravda, ali ni pravosuđe ne postoje za tzv. presuđenu visoku korupciju, odnosno da zakon ne važi za političare.

Međutim, kako saznaje "Avaz", Predsjedništvo BiH u posljednjih pet godina nije pomilovalo nijednu osobu, iako je bilo nekoliko zahtjeva. Sve zahtjevi jednoglasno su odbijeni.

Negativna mišljenja

U većini slučajeva, jer se radi o presudama Suda BiH, i teškim krivičnim djelima, molbe su odbijene jer su stigla i negativna mišljenja Ministarstva pravde, ali i Suda BiH.

Od 2011.godine, po jednu odluku o pomilovanju donijeli su Željko Komšić i Nebojša Radmanović kao članovi Predsjedništva BiH, objavio je CIN.

Teško je očekivati da će se Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović upustiti u avanturu i presudu Suda BiH za visoku korupciju amnestirati, tačnije odlučiti da zakon ne važi za političare.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti