Vijeće će činiti predstavnici Vlade

Vlada FBiH još radi na osnivanju Vijeća za zaštitu na radu, uskoro rješenja

07.03.2024. 08:54 / Izvor: Večernji List
FBiH

Vijeće za zaštitu na radu predlaže i povremeno preispituje politiku sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

Vijeće za zaštitu na radu novo je tijelo koje bi uskoro trebalo zaživjeti na području Federacije BiH.

Riječ je o tijelu koje, prema Zakonu o zaštiti na radu, imenuje Vlada FBiH, a njegov zadatak je pratiti, analizirati i ocjenjivati sustav i politiku zaštite na radu te o svojim nalazima i ocjenama najmanje jednom godišnje izvještavati Vladu te predlagati potrebne promjene, pratiti učinke primjene ovoga zakona, njegovih provedbenih propisa, posebnih zakona i drugih propisa kojima se štite sigurnost i zdravlje radnika te, prema potrebi, predlagati Vladi njihove promjene, kao i usklađivanje s međunarodnim propisima te obavljati i druge poslove na zahtjev Vlade, piše Večernji list BiH.

Kako se navodi u Zakonu o zaštiti na radu, Vijeće za zaštitu na radu predlaže i povremeno preispituje politiku sigurnosti i zaštite zdravlja na radu i potiče usklađivanje rada svih relevantnih organa i tijela, kao i zakonodavstva u cilju osiguranja života, zdravlja i radne sposobnosti radnika, sprječavanja ozljeda na radu i profesionalnih oboljenja.

Prema propisima, Vlada osniva Vijeće za zaštitu na radu koje čine predstavnici Vlade, udruga poslodavaca, sindikata i stručnjaka za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu. Vijeće ima devet članova.

Članove Vijeća imenuje Vlada na razdoblje od četiri godine, a čine ga premijer, ministar nadležan za rad, ministar zdravstva, po dva predstavnika poslodavaca i radnika koje predlažu udruge poslodavaca i radnika te dva stručnjaka za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu. Iako zakon definira da se Vijeće za zaštitu na radu imenuje u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, koji je donesen još 2020., resorni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objasnio je zbog čega još uvijek nije došlo do toga.

"Ministarstvo rada i socijalne politike u prethodnom je razdoblju poduzimalo određene aktivnosti po pitanju imenovanja Vijeća. Međutim, u trenutku kada je stupio na snagu zakon Vlada je bila u tehničkom mandatu te se čekalo imenovanje nove kako bi se njezini predstavnici imenovali u Vijeće.", rekao je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti