Novalić dobio neočekivanu podršku, da li ostaje na slobodi?

08.03.2024. 09:46 / Izvor: N1
Novalić

Umjesto u zatvor na slobodu. Sudbina je to onih osuđenika koje pomiluje Predsjedništvo BiH.

Umjesto u zatvor na slobodu. Sudbina je to onih osuđenika koje pomiluje Predsjedništvo BiH. Da li će bivši federalni premijer Fadil Novalić umjesto iza rešetaka na ovakav način ostati na slobodi?

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo 310 osuđenika za različita krivična djela slobodno šeta državom jer su dobili pomilovanje od Predsjedništva BiH ili od entitetskih predsjednika.

Bivši predsjednik Federacije Živko Budimir za tri godine je pomilovao čak 247 osuđenika, što je svojevremeno bilo sumjivo i bh. pravosuđu. Upućeni kažu, male su šanse da na slobodi ostane bivši premijer Fadil Novalić. Ukoliko molba za pomilovanje uopšte dođe na glasanje u Predsjedništvo BiH po svemu sudeći glas protiv dat će Željko Komšić, koji je kao član državnog predsjedništva do sada donio najmanje odluka o pomilovanju. Isto tako postupit će i Denis Bećirović:

“Moramo poštovati BiH, pravosuđe BiH. Ako takav prijedlog dođe ja nemam nikakve dileme kako ću glasati. Moramo poštovati BiH i njen pravni sistem i ne biti pod uticajem bilo kakvih političkih faktora”, tvrdi Bećirović.

Prema zakonu Predsjedništvo može izreći pomilovanje svima osim osuđenima za genocid, ratne zločine i zločin protiv čovječnosti. S druge strane osuđeni u predmetu Respiratori nadaju se odgodi trenutka kada će kročiti u zatvorsku ćeliju.

“Sud BiH zaprimio je žalbu odbrana Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka izjavljene na odluku Suda kojim se odbijaju molbe za odlaganje izvršenja kazne zatvora. Sud će odluku donijeti u zakonskom roku. Sud je zaprimio i molbu odbrane osuđenog Fadila Novalića za odlaganje izvršenja kazne zatvora, o kojoj će sud donijeti odluku u zakonskom roku”, saopšteno je iz Sud Bosne i Hercegovine.

Prema slovu Zakona izvršenje kazne može se odgoditi najviše do šest mjeseci ako je osuđeni ili njegov uži član porodice obolio od teže akutne bolesti, ako mu je preminuo uži član porodice. Još jedan od uslova odnosi se na neodgodiv posao. Rokovi su jasni i ostalo je malo vremena za odluku.

“Ako osuđenik podnese molbu za odgađanje izvršenja onda o toj molbi odlučuje Krivično odjeljenje i ono odluku treba donijeti u roku od tri dana. Ako odbije zahtjev, predsjednik Suda mora po žalbi osuđenika opet u roku od tri dana od prijema žalbe odlučiti usvaja li ili odbija žalbu”, pojašnjava Asim Crnalić, advokat.

U cijelom procesu neočekivana podrška za osuđenog Novalića. Milorad Dodik ocjenjuje da je Novalić nepravedno osuđen, dok premijer Federacije Nermin Nikšić poručuje:

“Suosjećam, žao mi je čovjeka, ali to je presuda suda i trebali bi se naviknuti da ih ne komentarišemo nego provodimo. Dodik možda vidi mogućnosti pomilovanja po odluci Suda ako bude presuda”.

Podsjećamo, suđenje za nabavku respiratora iz Kine počelo je u februaru 2021. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine. Tri godine poslije Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak na šest, a vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti