Uprkos žalbama građana

Sve po zakonu: Nije poništena saglasnost "Lageru" za eksploataciju mrkog uglja

11.03.2024. 09:42 / Izvor: Nezavisne novine
Lager

Stanovnici sela tvrde kako je prekomjerna eksploatacija uglja ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i životni okoliš, kao i zdravlje mještana.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH dostavilo je odgovor općinskim vlastima u Sanskom Mostu da kompanija "Lager" na području te općine iskopava ugalj u skladu sa zakonskim propisima i da nema uslova da im se uskrati bilo kakva saglasnost ili dozvola za te aktivnosti.

Ovakav odgovor je uslijedio nakon što je i Ministarstvo za privredu USK, prije dvije sedmice konstatovalo kako trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa posuškom kompanijom.

Konkretno, u dopisu koji je potpisao resorni federalni ministar Vedran Lakić navodi se kako nema zakonskog osnova da se poništi saglasnost koja je data "Lageru" za eksploataciju mrkog uglja na širem području sela Kamengrad, te se konstatuje da je ovo privredno društvo u vrijeme podnošenja zahtjeva ispunjavalo sve potrebne uslove, uključujući i ugovor o koncesiji.

"Kada je u pitanju rješenje doneseno u prvostepenom upravnom postupku, da bi se isto moglo poništiti, ono mora da sadrži neki zakonski nedostatak, što ovdje nije slučaj. S druge strane, rješenje bi se moglo ukinuti, ali samo u slučaju ako su ispunjeni neki od potrebnih uslova propisanih u skladu sa zakonima o rudarstvu", stoji u pomenutom aktu.

Navodi se kako je ukidanje dozvole za eksploataciju moguće ako privredno društvo ne počne eksploataciju u navedenom roku, ne pribavi dozvolu za izvođenje radova prema rudarskom projektu, ako rudarskim radovima ugrožava život i zdravlje zaposlenika i drugih građana i imovine, te ne ispunjava druge zakonima propisane uslove, što u ovom predmetu nije slučaj.

Poslije ovakvih reakcija s kantonalnog i federalnog nivoa, kompanija "Lager" može nesmetano nastaviti s eksploatacijom uglja na rudokopima u blizini Sanskog Mosta.

Podsjetimo da je Općinsko vijeće u Sanskom Mostu sredinom januara izglasalo poništenje odluke o dodjeli koncesije koju su izdali 2015. godine firmi "Lager" i to na površini od preko hiljadu hektara.

Ovoj odluci prethodili su protesti mještana i poljoprivrednika iz sela koja su ugrožena eksploatacijom uglja.

Od Vlade USK, kao organa koji je izdavalac koncesije, zatraženo je da se poništi ranije sklopljeni ugovor, a od nadležnih federalnih ministarstava i institucija također je zatraženo poništavanje rješenja i ukidanje dozvola za eksploataciju.

Već duže vrijeme stanovnici sela koja gravitiraju ugljenokopima tvrde kako je prekomjerna eksploatacija uglja ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i životni okoliš, kao i zdravlje mještana. 

S druge strane, predstavnici kompanije "Lager" ističu kako su ispunili i ispoštovali sve zakonske uslove vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole.

Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generisali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti