ODREĐENE IM MJERE ZABRANE

Nakon tri mjeseca pritvora: Mehmedagić i Debevec napustili Vojkoviće, oduzeti im pasoši

12.03.2024. 17:42 / Izvor: Avaz.ba
Osa

Foto: N. Šaljić / Avaz

Njima su određene mjere zabrane napuštanja boravišta u vidu ograničenja na području općine mjesta boravka.

Sud Bosne i Hercegovine danas je djelimično uvažio prijedlog Tužilaštva i donio rješenje kojim se suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor i određuju mjere zabrane.

Iz Suda su naveli da će osumnjičeni Debevec i Mehmedagić biti pušteni iz pritvora nakon što predaju putne isprave.

Kako "Avaz" saznaje, to su njihovi advokati već uradili i Debevec i Mehmedagić prije 40 minuta napustili su Vojkoviće, u kojima su proveli tri mjeseca.

Njima su određene mjere zabrane napuštanja boravišta u vidu ograničenja na području općine mjesta boravka, putovanja i sastajanja s određenim osobama. Tačnije, radi se o KS.

"Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja", naveli su iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je za osumnjičene predložilo mjere kućnog pritvora, zabranu kontaktiranja s osumnjičenim Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, te 45 svjedoka.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave.

Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu utjecajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti