Pozder u Livnu

Na primjeru Korićine moramo pokazati da možemo efikasno zaštiti naš okoliš

14.03.2024. 09:31 / Izvor: Akta.ba
okoliš

Dogovoreni su konkretni koraci i operativni rad timova, kao i skori novi sastanak a sve s ciljem da se Korićina konačno otvori.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Livno, gdje je razgovarala sa ministrom okoliša graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10 Seadom Hadžijahićem. Ministrica Pozder tom prilikom susrela se i sa načelnicima Bosanskog Grahova, Glamoča i Livna, Urošom Đuranom, Nebojšom Radivojšom i Darkom Čondrićem. 

Riječ je o potpisnicima sporazuma o osnivanju regionalne deponije Korićina, a povod sastanaka je bio otklanjanje prepreka kako bi se konačno stavila u funkciju deponija koja je završena po evropskim standardima još 2018. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

"Dogovoreni su konkretni koraci i operativni rad timova, kao i skori novi sastanak a sve s ciljem da se Korićina konačno otvori. Bićemo uporni i Korićina je važna za građane Kantona 10, ali i Federacije. Na tom primjeru moramo pokazati da efikasno možemo upravljati otpadom i adekvatno zaštiti naš okoliš. Sagovornici su istakli da će uskoro usvojiti Plan upravljanja otpadom na nivou kantona, gdje će voditi računa o usklađenosti sa Federalnim planom upravljanja otpadom, čije se usvajanje očekuje do kraja godine", kazala je ministrica Pozder.

Dodala je da će otvaranje pregovora sa EU, te dostupnost sredstava, ali i zahtjevnija i strožija pravila koja će se morati ispoštovati i u sferi upravljanjem otpada, dati dodatnu vrijednost i velike benefite i za lokalnu zajednicu poput ovih u Kantonu 10, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti