Proračunske implikacija zbog minimalne plate

Skupština Brčko Distrikta razmatrala povećanje plata u javnom sektoru

14.03.2024. 10:17 / Izvor: Akta.ba
Brčko

Izmjenama i dopunama Zakona o platama u institucijama Brčko Distrikta finansijska sudbina Distrikta data u ruke entitetima.

Skupština Brčko Distrikta BiH je na redovnoj sjednici na znanje primila informaciju o aktivnostima Vlade i Skupštine Brčko Distrikta BiH i proračunskim implikacijama koje mogu biti posljedica donošenja odluke o najnižoj plati od 900 KM za 2024. godinu u Republici Srpskoj.

"Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se kod donošenja konačnog rješenja o osnovici plata u javnom sektoru mora voditi računa o interesima svih građana Brčko Distrikta, ali i o finansijskoj održivosti Distrikta kako se ne bi ugrozio postotak od 3,55 posto koji Distriktu pripada po osnovi povrata neizravnih poreza", stoji u saopćenju Skupštine Distrikta.

Milić je dodao da je izmjenama i dopunama Zakona o platama u institucijama Brčko Distrikta finansijska sudbina Distrikta data u ruke entitetima koji kroz utvrđivanje najniže plate direktno utiču na osnovicu za obračun plata u javnom sektoru u Distriktu.

"Bilo kakvo rješenje koje bude utvrđeno i konačno morat će uvažiti potrebu za povećanjem plata u javnom sektoru, ali ne u ovom iznosu koji bi se dobio povećanjem osnovice na 900 KM. Povećanje plata treba, ali u mjeri koja će biti prihvatljiva za proračun Brčko Distrikta", pojasnio je Milić.

Skupština je na znanje primila i inicijativu za uvođenje neradne nedjelje uz zaključak kojim se zadužuje gradonačelnik Brčko Distrikta BiH da u saradnji s Ekonomsko-socijalnim vijećem Brčko Distrikta BiH razmotri inicijativu i izvrši analizu učinaka uvođenja neradne nedjelje te da informaciju s utvrđenom analizom dostavi Skupštini Distrikta u roku od 60 dana.

"Sjednica se nastavlja danas, kada će se na dnevnom redu naći preostale četiri tačke", stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti