Pisali Bukejloviću

Štrajk radnika u pravosuđu Republike Srpske napravio pometnju kod advokata

14.03.2024. 13:05 / Izvor: capital.ba
štrajk

Štrajk radnika u pravosuđu Republike Srpske napravio je pometnju kod advokata, koji nisu sigurni.

Štrajk radnika u pravosuđu Republike Srpske napravio je pometnju kod advokata, koji nisu sigurni u kojim sudovima i tužilaštvama se on sprovodi, zbog čega od Ministarstva pravde Srpske i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) traže da razjasne situaciju.

U dopisu ovim institucijama oni kažu da se u javnosti spominje da 29 od 36 pravosudnih institucija ne radi osim predmeta koji ne trpe odlaganje. Međutim, situacija je tvrde oni, sasvim drugačija, piše Capital.

"U praksi je evidentno da jedan broj sudova uredno održava ročišta, dakle rade u punom kapacitetu dok, drugi sudovi zakazana ročišta opozivaju, a da pri tome ni stranke, ni punmoćnici nisu informisani da li će biti ročišta",  navode oni u svom dopisu.

Zbog toga su, dodaju, stranke i advokati izloženi potpunoj nesigurnosti, jer ne postoji zvanična informacija koje su pravosudne institucije u štrajku.

"Suvišno je napominjati da ukoliko se ročište ne održi, troškovi za stranke u postupku, ipak, nastaju. U svakom slučaju apelujemo na rješenje nastale situacije, jer je nesmetano funkcionisanje pravosudnih institucija u direktnoj vezi sa funkcionisanjem advokatske djelatnosti", poručuju advokati.

Podsjećamo, radnici u pravosuđu RS su u štrajku od 28. februara. Oni traži da se prestane sa diskriminacijom u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, odnosno sudije i tužioce, pravo na regres i topli obrok.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti