Usporavanje ekonomije

Čavalić: Bojim se da neće biti ništa od 1.000 KM minimalne plaće

15.03.2024. 11:34 / Izvor: bljesak.info
Admir Čavalić

Gost podcasta "Imam ideju" bio je Admir Čavalić, ekonomski analitičar, predavač i istraživač, ali i uspješan političar.

Gost podcasta "Imam ideju" bio je Admir Čavalić, ekonomski analitičar, predavač i istraživač, ali i uspješan političar. Govori o nizu gospodarskih, ekonomsko-političkih, socijalnih i drugih važnih tema za građane BiH u cjelini. 

Admir Čavalić je šef Kluba zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Međutim, u javnosti je prije svega prepoznat kao vrstan ekonomski stručnjak, analitičar, istraživač i općenito gledano relevantna osoba kad su u pitanju ekonomske teme.

Iskoristili smo njegov dolazak u Mostar kako bismo u ovom podcastu pokušali pronaći odgovore na neka najvažnija pitanja aktualnog trenutka bh. gospodarstva, strategije razvitka ekonomije, socijalna i druga važna pitanja za građane BiH. Kaže kako je zadržao samostalnost slobodnomislećeg intelektualca, a angažman u politici ga u tome ne sputava.

Što se tiče sadašnjeg trenutka kaže kako je evidentno da inflacija popušta, ali se pribojava recesije, jer je njemačko gospodarstvo u krizi, a mi sa svoje strane ne možemo puno učiniti jer smo vezani za EU gospodarstvo, posebno za njemačko, talijansko, slovensko, hrvatsko itd.

Usporavanje ekonomije

"Ove godine očekujem usporavanje ekonomskih aktivnosti, a već se pokazuju neki indikatori. Neke se tvornice već zatvaraju, što nismo imali ni u pandemiji. Obično izvoznici prvi osjete taj virus krize, a onda se generira se na ostatak privrede. Tako da je moja procjena da se u ovoj godini - izborna je godina - ne očekuju neke značajnije reforme", kaže naš gost. Kaže da EU put može kratkoročno biti motivacija koja pokreće naprijed, ali u izbornoj godini Čavalić nema velika očekivanja za značajniji napredak.

"Mi smo još uvijek industrijska zemlja, poljoprivreda nema značajnijeg udjela u BDP-u, ali to i nije loše jer je poljoprivreda niskoakumulativna. Ono što je problem, što nam je industrija bazna, primjer izvoza električne energije, osim toga zasniva se na rudama, mineralima itd", kaže Čavalić.

Niz reformskih zadataka pred Vladom FBiH

Nadalje, saznajte stručno mišljenje našeg gosta i po pitanju ovih tema:

- Fiskalni zakoni u Federaciji BiH

- Izgledi za minimalnu plaću od KM 1.000,00

- Javno-privatno partnerstvo - Socijalno osiguranje svim stanovnicima

- Migracije stanovništva, mlade generacije, sistem školstva itd.

Naš gost ističe kako BiH ipak ima perspektivu da dosegne jedan zavidan nivo životnog standarda, uz sve probleme koji nas opterećuju i koje treba svladati.

"Približavamo se redu 'dosadnih zemalja', tj. ulazimo u taj srednji dohodak poput zemalja kao što su Slovačka, Češka, Mađarska. Imamo taj puzajući rast u kontinuitetu i sama činjenica da smo vezani za EU nas gura u tom pravcu", kaže gospodina Čavalić, napominjući da je i dalje naš veliki problem sigurnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti