OTVORILI NOVE PROSTORIJE

Ambijent za kulturu, nauku i umjetnost na Internacionalnom Burch univerzitetu

18.03.2024. 10:10 / Izvor: PR
burch
OTVORI GALERIJU

Univerzitet je poduzeo strateške korake ka transformaciji radne kulture, te se uskladio sa savremenim obrazovnim praksama.

Internacionalni Burch univerzitet (IBU), etabliran kao visokoškolska ustanova sa petnaestogodišnjim iskustvom, kontinuirano prati implementaciju savremenih obrazovnih trendova. Osnova njegovog razvoja počiva na adaptabilnosti i inovaciji, čime se studenti i akademsko osoblje, zajedno sa njihovim primarnim potrebama, postavljaju u epicentar procesa razvoja. 

Obzirom na rastući broj studenata, Univerzitet je poduzeo strateške korake ka transformaciji radne kulture, te se uskladio sa savremenim obrazovnim praksama.

Promjene se odnose na evoluciju vrijednosti, očekivanja, ponašanja i normi unutar akademske zajednice, koja uključuje akademsko i administrativno osoblje te studente. Kultura otvorene komunikacije, međusobnog poštovanja i kolegijalnosti promovira se kao ključni element za ostvarivanje misija i ciljeva institucije. Ovakva radna kultura esencijalno utiče na pristupe učenju, nastavi, istraživanju, saradnji i profesionalnom razvoju, teži akademskoj izvrsnosti, kritičkom mišljenju, etičkom ponašanju, poštovanju različitosti, te promociji inkluzivnosti i interdisciplinarnosti.

BURCH

Kreiranje obrazovnog okruženja prilagođenog studentima

Kao bitan dio ovog procesa, unapređenje radne kulture pratilo je niz prostornih transformacija i adaptacija. Ove promjene realizirane su u skladu s pažljivo definisanim smjernicama top menadžmenta Univerziteta, dok je Odsjek za arhitekturu bio zadužen za izradu idejnog projekta i implementaciju prostornih promjena. Inicijalne faze ovih intervencija obuhvatile su kreiranje promjena koje se primarno odnose na akademsko osoblje, omogućavajući im pristup savremeno opremljenim kancelarijama, prostorima za saradnju i grupni rad, kao i prostorima za socijalizaciju, uključujući ekskluzivni kafe.

Zadržavanje studenata na kampusu u inspirativnom ambijentu

Prostorne intervencije također su obuhvatile transformaciju zajedničkih prostora kampusa, s ciljem pretvaranja ulaznih holova i hodnika u prostore dostupne svim studentima, nadilazeći njihovu primarnu svrhu. Cilj ovih promjena bio je pružiti studentima adekvatne uslove za socijalizaciju i individualni rad. U petak, 8. marta, obilježeno je svečano otvaranje tri namjenska prostora: univerzitetske biblioteke, co-working prostora za zajednički rad studenata i univerzitetske galerije.

Co-working prostor: studentski prostor za zajednički rad

BURCH

 

Namjenski osmišljeni co-working prostori omogućavaju studentima da se druže i rade zajedno ili individualno u okruženju koje potiče učenje i usavršavanje. Ovi prostori, smješteni na strateškim lokacijama, pružaju prilike za rad u grupama, individualni rad, socijalizaciju, prilagodljivost, sigurnost, te pristup tehnološkim resursima, uz panoramski pogled na kampus.

Biblioteka kao dom kulture

BURCH

 

Koncept univerzitetske biblioteke premašuje tradicionalnu ulogu, pružajući pristup različitim resursima, radnim prostorima, tehnološkim uslugama i istraživačkoj podršci. Ovaj pristup biblioteci kao višenamjenskom prostoru poredi se s domom kulture, čime se potiče veza između Univerziteta i šire zajednice u pogledu kulture i umjetnosti.

Univerzitetska galerija: mjesto susreta kulture, nauke i umjetnosti

BURCH

 

Univerzitetska galerija, zamišljena kao multifunkcionalan i adaptabilan prostor, služi kao platforma za izlaganje umjetničkih radova studenata, profesora i vanjskih umjetnika.

Promovirajući društveni angažman, akademsko istraživanje i umjetničko stvaralaštvo, teži spajanju umjetnosti, nauke i tehnologije. Ovo čini univerzitetsku galeriju vitalnim centrom za umjetničko izražavanje, akademsko istraživanje, društveni angažman i tehnološku inovaciju, pružajući značajan doprinos obrazovnom iskustvu studenata i lokalne zajednice.

Upis na Internacionalni Burch univerzitet

Internacionalni Burch univerzitet prihvata studentske aplikacije za tekuću akademsku godinu. Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti na sva tri ciklusa putem sljedećeg linka 

Sve dodatne informacije o studijskim programima i uslovima upisa dostupne su na službenoj web stranici Internacionalnog Burch univerziteta: www.ibu.edu.ba 

Kontakt za više informacija je mail adresa admission@ibu.edu.ba te brojevi telefona 033 944 479 i 061 979 757.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti