Nema neradnih dana za glasanje na HR izborima

Proglašavanje neradnih dana u FBiH zbog izbora u drugim državama nije moguće

18.03.2024. 15:31 / Izvor: Akta.ba
FBiH

Svi pravni subjekti i građani Federacije pozivaju se da se pridržavaju zakonskih propisa u vezi s radnim danima i praznicima.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom velikog interesovanja medija obavještava javnost da prema važećem zakonodavstvu Federacije BiH, proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće.

Sa aspekta nadležnosti ovog ministarstva, ističu da se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona ("Službeni list RBiH", broj: 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom ("Službeni list RBiH", broj: 13/94), u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao federalni zakon, primjenjuje Zakon o praznicima ("Službeni list SFRJ", broj: 6/73).

U skladu sa navedenim u Federaciji Bosne i Hercegovine se obilježavaju Nova godina i međunarodni praznik rada - Prvi maj.

Osim navedenoga, u Federaciji  Bosne i Hercegovine na snazi su i Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine ("Službeni list R BiH", broj 9/95) i Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine ("Službeni list R BiH", broj 9/95).

"Što se tiče odredbi iz Zakona o radu, odredbom člana 54. stav 3. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", broj: 26/16, 89/18 i 44/22), propisano je da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini, radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće, odnosno plaćeno odsustvo. Shodno navedenom, a s obzirom da je pravo na korištenje pomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da bi se isto moglo koristiti u periodu kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji.", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Pojašnjavaju, obzirom da o pravima i obavezama radnika iz radnog odnosa odlučuje poslodavac, mišljenja su da bi radnik i u slučaju namjere korištenja pomenute vrste odsustva, bio u obavezi da na vrijeme informiše poslodavca.

"Naime, praznici i po njima temeljeni neradni dani u Federaciji BiH određuju se shodno navednim zakonskim propisima, a obzirom da u propisima nema predviđene odredbe o neradnim danima za dane izbora, odluke o proglašenju praznika po tom osnovu nisu u skladu s postojećim pravnim okvirom FBiH. Stoga, svi pravni subjekti i građani Federacije pozivaju se da se pridržavaju zakonskih propisa u vezi s radnim danima i praznicima", izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iz Ministarstva podsjećaju da se po ovom pitanju oglašavaju zbog velikog broja upita medija, te daljnje izjave na ovu temu neće davati do daljnjeg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti