Vlada RS poručila

Ako su se ujedinili poslodavci i sindikat, neka usvoje odluku o minimalcu

20.03.2024. 13:10 / Izvor: SRNA
Novac

Vlada Republike Srpske ih poziva na sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta da donesu odluku o najnižoj plati, regresu i toplom obroku.

Ako su se ujedinili poslodavci i sindikat, kako kaže predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić, Vlada Republike Srpske ih poziva na sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta da donesu odluku o najnižoj plati, regresu i toplom obroku, i ta odluka koju donesu biće prihvatljiva za Vladu, poručili su iz Vlade.

"Nejasno je šta Marić u svojoj objavi na društvenim mrežama poručuje po pitanju ujedinjenja sindikata i poslodavaca, čemu je, kako navodi, doprinijela odluka Vlade Republike Srpske o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, posebno sa aspekta jer poslodavci traže da u platu budu uračunati topli obrok i regres, a Marić je bar do danas izjavljivao suprotno", rečeno je iz Vlade na upit Srne da prokomentarišu pisanje Marića na društvenim mrežama da je odluka Vlade o iznosu najniže plate u RS ujedinila sindikat i poslodavace.

Iz Vlade pitaju da li ova objava na društvenim mrežama znači da je sindikalac Marić odustao od prethodnih stavova koje je zastupao?

Iz Vlade su podsjetili da je Zakon o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, kojim su topli obrok i regres uvršteni u platu, donesen 2007. godine, u vrijeme kada je i Marić bio aktivan u sindikatu, a nekoliko godina kasnije i jedan od sindikalnih vođa.

"Postavlja se pitanje zašto je čekao gotovo 17 godina, i u trenutku kada Republika Srpska trpi najviše pritiske, da pokrene ovo pitanje i uključi se sa svojim aktivnostima", naveli su iz Vlade.

U Vladi su podsjetili da su pojedini sindikalni predstavnici potvrdili u medijima da su iz pojedinih ambasada bili pozivani i dobijali instrukcije kada i na koji način da se uključe i počnu praviti pritiske na institucije Republike Srpske.

U Vladi su istakli da pojedini sindikalni predstavnici objave na društvenim mrežama koriste da bi sačuvali svoje privilegije i primanja koja su kod pojedinih sindikalnih vođa veća od primanja ministara i predsjednika Vlade Republike Srpske, pa je jasno, kažu, da je ovo način da se bore za svoje privilegije i primanja, a ne za radnička prava na koja se u javnosti pozivaju.

"U prethodnom periodu Vlada Republike Srpske kreirala je i donosila odluke kojima je povećavala plate radnika u Republici Srpskoj, značajno su u nekoliko navrata povećane plate, penzije i proširen obim i uvedena određena prava u oblasti socijalne zaštite, po čemu se Republika Srpska izdvaja od svih u regionu".

Božić je na društvenoj mreži "X" objavio da će odluke Vlade u vezi sa minimalcem i dvostrukim aršinima koje iskazuje prema 55.000 radnika čiji poslodavac je Vlada, ujediniti budžetske sindikate i poslovnu zajednicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti