obavezan nadoknaditi 77.865 KM štete Općini

Bivši načelnik Bosanskog Petrovca osuđen na uslovnu kaznu zatvora

21.03.2024. 12:38 / Izvor: Akta.ba
petrovac

Također, Hujić je obavezan nadoknaditi 77.865 KM štete Općini Bosanski Petrovac.

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Bihaću kojom je bivši načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić proglašen krivim za zloupotrebu položaja, saopćeno je danas iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od godinu koja neće biti izvršena ako optuženi u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Hujiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije općinskog načelnika u trajanju od četiri godine od dana pravosnažnosti presude.

Također, Hujić je obavezan nadoknaditi 77.865 KM štete Općini Bosanski Petrovac.

"U odnosu na tačku 2. optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kojom je optuženom stavljeno na teret izvršenje produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, uvažavanjem žalbe kantonalnog tužioca ukida se prvostepena presuda Općinskog suda i određuje održavanje pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću kao drugostepenim", navedeno je u saopćenju.

Iz Tužilaštva USK su podsjetili da je Hujić osuđen jer je od 1. januara 2013. godine do 30. juna iste godine prekoračio svoje službene dužnosti tako što je usmeno naložio Nataši Kecman, šefici Službe za prostorno uređenje, katastar i imovinsko-pravne poslove i stambeno-komunalnu djelatnost, i Safetu Suhonjiću, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti, da ne izrađuju rješenja, usljed čega nisu donesena rješenja za utvrđivanje obaveza za komunalnu naknadu.

Zbog toga nije izvršena naplata u iznosu od 77.865,90 KM, čime je nanesena šteta Općini,

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti