OBILJEŽEN Svjetski dan voda

Dvadeset pet posto stanovnika FBiH nema pristup pitkoj vodi (VIDEO)

21.03.2024. 12:55 / Izvor: Fena
voda

Vode su jedan od najbitnijih resursa koje BiH ima.

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana voda održana je u četvrtak u Mostaru, a na njoj je ukazano na potrebe prekogranične saradnje u upravljanju vodnim resursima, ali i na neophodnost unapređenja vodnih usluga u FBiH, uz naglasak kako dvadeset pet posto stanovnika FBiH nema pristup pitkoj vodi.

Tradicionalno, manifestaciju zajedno organiziraju institucije sektora voda Federacije BiH, a ovogodišnja tema obilježavanja je "Voda za mir".

"Današnjim aktivnostima predviđeno je da se još jednom ukaže na potrebe prekogranične saradnje u upravljanju vodnim resursima. Malo zemalja u svijetu ima definirane međudržavnim sporazumima protokole o zajedničkom upravljanju vodama, iako preko 150 zemalja u svijetu se nalazi i dijeli prekodržavne vodotoke tako da se neophodno to na neki način regulirati i nekim međudržavnim sporazumima. S druge strane, na unutarnjim pitanjima, unutar država, neophodno je osigurati dobru međusektorsku saradnju kako bi stvorili adekvatne uslove za održiv razvoj svih sektora koji su na određeni način vezani o vodama, a to je u principu cijeli život", ocijenio je Damir Mrđen, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar koja je domaćin današnjeg skupa.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić kazao je kako su vode jedan od najbitnijih resursa koje BiH ima, naglasivši kako se prema tom resursu ne odnosimo baš najbolje i da je potrebno donijeti kvalitetna zakonska rješenja.

"Jučer smo obilježili Dan šuma, danas obilježavamo Dan voda i to su najvrjedniji resursi koje ova zemlja ima i bez tih resursa, možemo slobodno reći, nema života na planeti Zemlji. Odgovornost upravljanja vodama nije na najvećoj mjeri, ne odnosimo se baš najbolje prema tim resursima, stoga je bitno donositi kvalitetna zakonska rješenja koja će regulirati tu oblast i koja će uvesti malo više reda kad je u pitanju zaštita voda u Federaciji BiH. Ova Vlada je uspjela u prošloj godini donijeti Strategiju upravljanja vodama do 2032. godine i to nam omogućava da implementiramo određene projekte i iz vlastitih resursa, ali i sa međunarodnim partnerima", kazao je ministar Hrnjić.

HRNJICC

Naglasio je kako se već završava projekt "Watsan" FBiH gdje je 19 gradova i općina učestvovalo u projektima koji se tiču odvodnje otpadnih voda, a da je u toku pokretanje i drugih vrijednih projekata.

"Ovih dana u saradnji sa Svjetskom bankom pokrećemo i novi projekt koji se odnosi na unapređenja vodnih usluga u FBiH. To su projekti koji su višemilionske vrijednosti i bit će na raspolaganju općinama i gradovima", kazao je Hrljić te pozvao sve načelnike općina i gradova da iskoriste tu mogućnost i da unaprijede vodne usluge u svojim lokalnim zajednicama.

Osvrnuo se i na međuentitetsku saradnju te kazao kako bi vlade entiteta morale malo više sarađivati u ovim oblastima, a komentirao je i veliki uvoz vode u BiH. 

"Dvadeset pet posto stanovnika FBiH nema pristup pitkoj vodi. To je jako veliki procenat i to je veliki problem. Mi prije svega trebamo raditi da stanovništvo dođe do pitke vode u svakom dijelu ove zemlje. Kada je u pitanju uvoz voda u BiH, smatram da to nije samo stvar ekonomske prirode nego je to stvar i patriotizma. Dakle, znamo da neki krajevi BiH vode koje uvozimo ne smatraju baš uvoznim nego domaćim vodom, tako da smatram da je to čime bi se trebalo baviti na nivou trgovine i na nivou više tih socijalnih odnosa a manje je to stvar menadžmenta. Moj način borbe protiv uvoza je domaća proizvodnja. Dakle, ako budemo kvalitetno proizvodili i punili svoju vodu u BiH, vjerujem da će naši stanovnici koristiti tu vodu i to je način kako se trebamo boriti protiv uvoza", poručio je ministar Hrnjić.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo Sead Delić istakao je kako su trenutno nedostajuća sredstva za sektor voda na svim nivoima, od kantonalnog do državnog jer, kako je kazao, "naše vodne naknade su najniže u Evropi".

"Susjedne zemlje imaju daleko veća sredstva za sektor voda od BiH i u tom smislu je potrebno promijeniti Zakon o vodama i ići u izmjene i dopune Zakona kojima će se omogućiti povećanje vodnih naknada, kao i obuhvat samih vodnih naknada", ocijenio je Delić te podcrtao i značaj regionalne saradnje, koja je, kako je kazao, potrebna za zaštitu voda, za zaštitu od poplava, ali i za razmjenu podataka i zajedničko djelovanje u kriznim situacijama.                     

Inače, Svjetski dan voda UN-a je godišnji događaj koji se obilježava 22. marta kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja vode i promovisale prakse održivog upravljanja vodama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti