Zbog kvara na opremi problemi u izdavanju ličnih karata i vozačkih dozvola

22.03.2024. 10:47 / Izvor: Akta.ba
vozačke

IDDEEA trenutno nije u mogućnosti osigurati kontinuitet u pružanju usluge koje se odnose na izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) trenutno nije u mogućnosti osigurati kontinuitet u pružanju određenih usluga prema građanima, među kojima usluge koje se odnose na izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola. 

Kako je saopćeno jutros iz IDDEEA-e, razlog je kvar na informacionoj opremi. 

"Ovaj problem rezultirao je otežani rad velikog dijela našeg sistema, zbog značajnog broja resursa koji se nalazi na pomenutoj infrastrukturi", saopćeno je.

Nažalost, zbog ovog problema, Agencija trenutno nije u mogućnosti da osigura kontinuitet u pružanju određenih usluga prema korisnicima.

Posebno je važno istaći Ministarstva unutrašnjih poslova putem kojih građani podnose zahtjeve za izdavanje svih putnih isprava, ličnih karata, vozačkih dozvola, zatim stanice tehničkih pregleda putem kojih građani vrše tehnički pregled vozila, kao i razmjenu podataka prema svim drugim nadležnim organima. 

"Važno je istaći da smo u proteklim godinama više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nismo bili u mogućnosti da to realizujemo zbog nedostatka budžeta, odnosno poništenja nabavke. Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava i neuspjeha u procesu nabavke 2022. godine (postupak je bio poništen, a nakon toga u budžetu nismo imali više sredstva za ponovno pokretanje procedura nabavke) još uvijek nismo uspjeli osigurati novi sistem. Agencija je i u ovoj godini ponovo planirala nabavku navedene opreme, međutim kako su sve državne institucije još uvijek u privremenom finansiranju, nemamo mogućnosti nabavke iste", naveli su.

Naglašavaju da jeoprema nabavljena 2012. godine, a zbog prethodno navedenih razloga još uvijek nisu uspjeli pronaći adekvatan način kako da je zamijene, iako se ona odavno smatra zastarjelom.

"Uprkos svim navedenim izazovima, zaposlenici Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine rade neprekidno posljednjih 20 sati, te ulažu dodatne napore kako bi se situacija normalizovala što je prije moguće", ističu iz IDDEEA-e. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti