održan sastanak

ZDK prvi pokrenuo razgovore o formiranju centra za upravljanjem otpadom

25.03.2024. 14:52 / Izvor: Fena
zdk

Akcenat u razgovorima je stavljen na izgradnju dva centra za upravljanje otpadom za potrebe sjevernog i južnog dijela ovog kantona.

U organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, danas je u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak sa predstavnicima lokalnih zajednica, načelnicima i gradonačelnicima općina, predstavnicima komunalnih preduzeća i Regionalne deponije Mošćanica.

Tema sastanka bila je Plan upravljanja otpadom ZDK i Plan upravljanja otpadom FBiH, a razmatrano je i analizirano stanje u oblasti upravljanja otpadom na području svake lokalne zajednice sa ciljem razmjene iskustava i usaglašavanja stavova po pitanju iznalaženja novih strateških opredjeljenja u ovoj oblasti na području kantona.

Akcenat u razgovorima je stavljen na izgradnju dva centra za upravljanje otpadom za potrebe sjevernog i južnog dijela ovog kantona.

Sastanku je prisustvovala i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, koja je istakla važnost koraka koje je Zeničko-dobojski kanton preduzeo u vezi sa izgradnjom ovih centara za upravljanje otpadom.

Ministar prostornog uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Adnan Šabani naglasio je potrebu za efikasnijim sistemom upravljanja otpadom kako bi se osigurao čišći i zdraviji okoliš za građane.

"Kroz poboljšanje procesa upravljanja otpadom možemo osigurati održivu budućnost za naše zajednice, smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu i stvoriti zdravije uslove za život svih građana. Ministarstvo će nastaviti aktivno raditi na ovom pitanju kako bi se postigli konkretni rezultati", naglasio je ministar Šabani.

Ovaj sastanak predstavlja značajan korak prema unapređenju strategija upravljanja otpadom na nivou kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

Izgradnja novih centara za upravljanje otpadom ne samo da će unaprijediti infrastrukturu u oblasti upravljanja otpadom, već će i doprinijeti zaštiti okoliša i zdravlju građana.

Svi prisutni izrazili su spremnost za daljnju saradnju i zajednički rad na ovom važnom pitanju, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti