Rad na strateškim ciljevima

Skupština usvojila Nacrt zakona o robnim rezervama i Zakon o arbitraži ZDK-a

26.03.2024. 14:06 / Izvor: Fena
ZDK

Predložili donošenje ovog zakona po skraćenom postupku.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Nacrt zakona o robnim rezervama tog kantona te po skraćenom postupku u formi prijedloga i zakon o mirovnom i arbitražnom vijeću ZDK-a.

Ministar rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK-a Antonio Šimunović podsjetio je kako je Federalnim zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova iz 2021. godine utvrđena obaveza kantona da donesu propis kojim će riješiti pitanja koja se odnose na formiranja Mirovnog-arbitražnog vijeća za svoje područje.

On je podvukao kako su, imajući u vidu da nije u pitanju složen i obiman zakon te obaveze utvrđivanja određenih pitanja kantonalnim propisom, predložili donošenje ovog zakona po skraćenom postupku.  

"Ističem kako je princip zakona dobrovoljnost u mirnom rješavanju kolektivnih radnih sporova, što znači da strane u individualnom, odnosno kolektivnom sporu, dobrovoljno odlučuju o mirovnom rješavanju radnog spora i same biraju miritelje-arbitre sa liste miritelja i arbitara. Izuzetak od ovog pravila je postupak mirenja u djelatnostima od javnog interesa, gdje su strane u radnom sporu dužne pokrenuti postupak mirenja u roku od tri dana od nastanka spora. U takvoj situaciji, ako strane ne iznesu spor pred mirovno vijeće, kantonalni ministar će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak mirenja", kazao je Šimunović.

On je dodao kako uvjete za miritelje propisuje federalni zakon pa su oni istovjetni za sve kantone te nemaju nadležnost to pitanje drugačije uređivati svojim propisima.

ZDK je, kako se isticalo tokom rasprave, prvi kanton u FBiH koji je pristupio izradi novog zakona o robnim rezervama.

"Novi je zakon nešto pragmatičniji i ide u pravcu toga da robne rezerve budu podrška Vladi ZDK u slučaju nastanka bilo kakvih prirodnih katastrofa", kazao je direktor Kantonalne robne direkcije ZDK-a Zoran Martinović.

On je napomenuo kako je trenutno na snazi još zakon iz 1997. godine, u kojem su odredbe u skladu s pravilima dogovorne ekonomije iz bivše Jugoslavije, dok je Bosna i Hercegovina odavno prihvatila model tržišne ekonomije.

O nacrtu tog zakona bit će provedena i javna rasprava u roku od 30 dana.

Skupština je većinom glasova usvojila i Prijedlog odluke o imenovanju tri člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskih tijela ZDK, koju su problematizirali zastupnici opozicije.

Zastupnik SDP-a Mladen Simić istakao je kako je samo konkursna procedura o izboru tri nova člana provedena u skladu s zakonom, dok je sama smjena tri bivša člana, za koje je navodno utvrđen sukob interesa od strane Komisije za izbor i imenovanje ZDK-a, kao i današnja odluka o imenovanju novih članova, "nema nikakvog pravnog osnova" te da se radi o još jednoj "pravnoj akrobaciji vladajuće većine, koja na sve načine pokušava ovladati policijskim strukturama ZDK-a".

Komisija, dodao je, nema nadležnost da utvrđuje sukob intresa članova Nezavisnog odbora ZDK.

"Kao predsjednik Komisije za izbor i imenovanje mogu potvrditi da je ova tačka danas urađena u skladu sa zakonom.Tako da je raspisan konkurs po zakonu, da su provedene sve procedure izbora i imenovanja, što je potvrdila i Skupština ZDK", kazao je zastupnik i predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Alen Kapković.

Zastupnici su usvojili i izvještaje o radu Vlade ZDK za 2022. i 2023. godinu, kao i Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2023. godinu.

"Fokus rada, pored naših strateških ciljeva na suzbijanju rada na crno i suzbijanju sive ekonomije, bio je i na kontroli poštivanja dvije odluke Vlade FBiH. Prvenstveno odluke o ograničenju marže na osnovne životne namirnice, kao i ograničenja marže na naftne derivate", kazao je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK Besim Spahić.

Suzbijanje rada na crno i suzbijanju sive ekonomije, najavio je, bit će u fokusu rada inspekcija u tom kantonu i u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti