Osnove zdravstvene njege

Zbog globalnog starenja stanovništva potrebe za zdravstvenom njegom sve veće

27.03.2024. 09:10 / Izvor: Večernji List
zdravstvena njega

Foto: Ilustracija

Fakultetski obrazovane medicinske sestre u zdravstvenim sustavima ključni nositelji javnozdravstvenih aktivnosti prevencije bolesti i promocije zdravlja.

Sveučilišni udžbenik "Osnove zdravstvene njege", autorice doc. dr. sc. Ivone Ljevak i suradnika promoviran je u amfiteatru Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Vajdana Tomić, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija, i recenzent udžbenika prof. dr. sc. Amer Ovčina.

Tom prigodom naglasili su važnost udžbenika u obrazovanju studenata sestrinstva, radiološke tehnologije, fizioterapije i primaljstva.

U knjizi je posebno zanimljiv osvrt na "razvoj zdravstvene njege tijekom povijesti".

Tijekom stoljeća vještina i iskustvo brojnih sestara, a poslije i njihovo školovanje doprinose kvalitetnijem radu i boljem statusu struke.

Predanost i požrtvovnost medicinskih sestara redovnica u brizi za bolesne i siromašne u bolnicama i samostanima diljem Europe i dalje su dragocjen primjer za sve koji se bave zdravstvenom njegom, ali i medicinskom strukom općenito.

Dinamika umnožavanja znanja kao rezultat brojnih istraživanja, tehnološki napredak, informacijske tehnologije, umjetna inteligencija usložnjavaju, ali i poboljšavaju kvalitetu zdravstvene njege te u konačnici i rezultate rada medicinske struke općenito. Sve to treba pratiti novim izdanjima nastavne literature kao što je ovaj sveučilišni udžbenik, piše Večernji list.

Fakultetski obrazovane medicinske sestre u zdravstvenim sustavima najrazvijenijih dijelova svijeta ključni su nositelji javnozdravstvenih aktivnosti prevencije bolesti i promocije zdravlja.

U knjizi je spomenut i jedan od glavnih izazova zdravstvenih sustava na globalnoj razini - starenje stanovništva s posljedičnom sve većom prevalencijom kroničnih i malignih bolesti.

Stoga će potrebe za zdravstvenom njegom biti sve veće.

Nakon predstavljanja udžbenika uslijedila je panel-rasprava na temu pokretanja specijalističkog obrazovanja medicinskih sestara-tehničara u BiH.

Tako su panelisti raspravljali o izazovima u procesu pokretanja specijalističkog usavršavanja te o vidljivim koristima za zdravstveni sustav u zemljama koje su uvele specijalizirane sestre u svoje modele.

U ulozi panelista bili su izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, doc. dr. sc. Jelena Pavlović, voditeljica Katedre za zdravstvenu njegu pri Medicinskom fakultetu u Foči, Eldin Fišeković, menadžer na Projektu jačanja sestrinstva (zaklada Fami), te izv. prof. dr. sc. Amer Ovčina, koordinator za kvalitetu u zdravstvu KCUS-a i prvi vještak iz područja zdravstvene njege u FBiH. Videovezom je sudjelovao i prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Prof. Neuberg iznijela je iskustva sa Sveučilišta Sjever, gdje se provode prva specijalistička usavršavanja medicinskih sestara u teorijskom dijelu.

U RH su pokrenute specijalizacije iz hitne medicine i palijativne skrbi, a pravilnik o specijalističkom usavršavanju medicinskih sestara-tehničara predviđa i specijalizacije iz drugih područja zdravstvene njege.

Prof. Ovčina istaknuo je kako proces specijalizacija u zdravstvo uvodi medicinske sestre kao napredne stručnjakinje u zdravstvenoj njezi koje će biti formalno obrazovane i praktično osposobljene iznad razine sestre s općom naobrazbom.

Te sestre, u skladu sa svojim kompetencijama, preuzimat će niz kompetencija i postupaka od liječnika.

Moderatorica doc. dr. sc. Roberta Perković s Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru istaknula je potrebu boljeg umrežavanja sestrinskih stručnih udruga na području BiH.

Putem Google Meeta obratio se doc. dr. sc. Adrian Friganović, predsjednik Europske organizacije medicinskih sestara specijalista, koji je iznio način ustroja specijalističkog usavršavanja u zemljama EU-a.

Kako je naveo Večernji list, panel-rasprava završena je zaključcima da su medicinske sestre spremne preuzeti moguću novu ulogu i tako doprinijeti dobrobiti pacijenata i zajednice te razvoju sestrinske profesije, no prije svega je potrebno Zakon o sestrinstvu, a posljedično i temeljni standard obrazovanja uskladiti sa smjernicama EU-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti