Podrška bh. matematičkim olimpijcima

Telemach fondacija dobila priznanje za izuzetan doprinos naučnom razvoju u BiH

01.04.2024. 12:57 / Izvor: Akta.ba
telemach

MBL kamp u Konjicu okupio je više od 40 učesnika, najboljih matematičara iz više od 15 zemalja svijeta.

Za učesnike drugog izdanja internacionalnog matematičkog kampa Maths Beyond Limits Balkans (MBL Balkans), održanog od 18. do 27. marta u Konjicu, matematika je zabavna avantura uz pomoć koje istražuju, kreiraju i žele promijeniti svijet, baš kao što su to od pamtivijeka činili brojni genijalni umovi. Bezuslovnu podršku njihovim poduzetnim projektima drugu godinu zaredom dale su kompanija Telemach BH i Telemach fondacija. U znak zahvalnosti za podršku, Naučno društvo Vladimir Prelog, organizator MBL Balkans u našoj zemlji, dodijelilo je Telemach fondaciji Priznanje za izuzetan doprinos naučnom razvoju u BiH.

„Čast nam je biti uz ovu briljantnu mladost, ambasadore znanja naše zemlje i biti oslonac njihovoj incijativi koja motiviše nove generacije naučnika da sanjaju velike snove, ostvaruju odlične rezultate, te šalju pozitivnu sliku o Bosni i Hercegovini u svijet. MBL kamp je još jednom okupio najtalentiranije mlade matematičare i vrhunske predavače iz cijelog svijeta, koji su pokazali izvanredne vještine u rješavanju najkompleksnijih matematičkih izazova, ali i upoznali se s primjenom vještina analitičkog razmišljanja u zanimanjima budućnosti, gradeći čvrstu mrežu kontakata i prijateljstava. Iza cijele organizacije stoje mladi matematički genijalci iz BiH, nosioci medalja internacionalnih matematičkih olimpijada i drugih evropskih i svjetskih takmičenja. Ovom incijativom pokazali su ne samo poduzetnički duh, već i čvrstu opredijeljenost da na put nauke dovedu nove generacije talentiranih bh. matematičara. U njima vidimo veliki potencijal za promjene kakve treba ovo društvo i ponosno stojimo uz njih. Nadamo se da će naš primjer potaknuti i druge BH kompanije da podrže MBL kamp kroz koji, sigurni smo, prolaze budući lideri koji će voditi ne samo vodeće tehnološke, već i druge kompanije koje će mijenjati svijet“, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

telemach

MBL kamp u Konjicu okupio je više od 40 učesnika, najboljih matematičara iz više od 15 zemalja svijeta. Indija, Brazil, Švedska, Mađarska, Poljska, Gruzija, Hrvatska, Albanija, Ukrajina, Rumunija, Peru, Irska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, samo su neke od njih.

„Prvi put učestvujem u jednom kampu van svoje zemlje i sretan sam što sam proveo nekoliko dana na istom mjestu s najboljim matematičarima Evrope i svijeta“, kazao je Owen iz Irske.

Valentin iz Švedske je poručio svim mladim matematičarima da dođu u ovaj kamp iduće godine:

„Bilo je zaista zabavno učiti na ovaj način, istražiti posve nova područja matematike i upoznati ljude koji vole matematiku baš kao i ja“.

telemach

MBL kampovi imaju status jednog od najprestižnijih obrazovnih događaja unutar svjetske matematičke zajednice.

„Kada smo krenuli u ovu priču, nismo mogli ni sanjati da ćemo među predavačima imati profesore, istaknute matematičare, studente i alumniste Cambridgea, Oxforda, Imperial koledža u Londonu, University of Chicago, Paris Saclaya, Politehnike u Parizu i drugih najprestižnijih svjetskih i evropskih univerziteta. Ove godine njih 19 je predavalo na Kampu, što je velika stvar za sve učesnike“, istakao je Boris Stanković, predsjednik MBL Balkans Organizacionog komiteta.

Pored edukativnog dijela, za učesnike Kampa organizirane su i brojne zabavne aktivnosti. Posebno su uživali u izletu u Mostar, gdje su imali priliku upoznati jedan od najljepših gradova Bosne i Hercegovine i njegovu street art scenu o kojoj svjedoči fantastična galerija murala na otvorenom, koju su kroz Street Art Festival Mostar i uz podršku Telemach fondacije, stvarali mladi bh. i regionalni umjetnici. Ulaganjem u mlade, nauku i umjetnost, Telemach fondacija aktivno doprinosi stvaranju boljih prilika i svjetlije budućnosti za društvo u cijelosti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti