Ukinuta presuda bivšim poreskim inspektorima

01.04.2024. 14:40 / Izvor: Nezavisne novine
poreska

Vrhovni sud RS ukinuo je presude Nemanji Baroviću i Mihajlu Ristiću, bivšim inspektorima Područne jedinice Poreske uprave u Prijedoru.

Vrhovni sud RS ukinuo je presude Nemanji Baroviću i Mihajlu Ristiću, bivšim inspektorima Područne jedinice Poreske uprave u Prijedoru, koji su nepravosnažno bili osuđeni na pet i po godina zatvora zbog primanja mita, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz Vrhovnog suda RS.

Kako nam je rečeno odbijena je kao neosnovana žalba Republičkog javnog tužioca, a uvažena žalbi branilaca optuženih, pa je presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje Okružnom sudu u Banjaluci.

Bivši poreski inspektori koji su radili u Područnoj jedinici Poreske uprave u Prijedoru, zbog primanja mita, bili su osuđeni u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno pet i po godina zatvora i 9.000 maraka novčane kazne.

Sud je u toj ukinutoj presudi, Baroviću za dvije od četiri tačke optužnice izrekao tri i po godine zatvora, kao i 6.000 maraka kazne, dok je Ristiću zbog jednog uzimanja mita izrekao dvije godine zatvora i 3.000 maraka novčane kazne.

Tom presudom je obojici optuženih bila izrečena zabrana obavljanja poslova poreskih inspektora u trajanju od tri godine.

Prema toj presudi, Barović je uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi mu "sredio" da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umjesto 120.000 maraka za poreske obaveze.

Takođe je osuđen da je zajedno s Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice "Nina" Marinka Bilbije za manju kaznu i "sređivanje" uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 100 KM.

Presudom je od Barovića bilo oduzeto 5.000 KM nelegalno stečene imovinske koristi, kao i 100 KM, a od Ristića 100 KM, a oba su bili obavezani da plate sudske troškove.

Kako smo ranije pisali, inspektori su uhapšeni u maju 2020. godine u akciji "Svodna". Tokom pretresa garaže Nemanje Barovića, inspektora Poreske uprave Republike Srpske, koji je uhapšen zbog sumnje da je primio 5.000 KM mita, policija je uočila i knjigu "Etički kodeks za profesionalne računovođe", a u njoj je pronašla 21.400 evra.

Kako smo pisali, u knjizi je bila bijela koverta sa gomilom novca. Uglavnom su to bile novčanice u apoenima od 500 evra, mada ih je bilo nekoliko i od 200 evra.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske tada su rekli da je akcija "Svodna" usmjerena na otkrivanje koruptivnih krivičnih djela, a pozvali su građane da prijave krivična djela korupcije, kako bi se izvršioci tih djela mogli procesuirati.

Nakon toga uslijedilo je još hapšenja za ista krivična djela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti