HOĆE LI AGONIJA PACIJENATA BITI RIJEŠENA

Raspisan tender za nabavku citostatika vrijedan 44,6 miliona KM

02.04.2024. 12:50 / Izvor: Akta.ba
citostatici

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine raspisao je tender za nabavku citostatika vrijedan 44,6 miliona KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine raspisao je tender za nabavku citostatika vrijedan 44,6 miliona KM, javlja Akta.ba.

Predmet postupka je lijekova/citostatika u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret sredstva fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine - citostatici (I GRUPA), na osnovu potreba ugovornog organa predviđenih u budžetu za 2024. godinu.

Prema planu javnih nabavki za 2024. godinu, predviđena je nabavka lijekova/citostatika (I grupa) odnosno nabavka i lijekova iz Programa sufinansiranja Neride (INN abirateron), Phesgo (INN pertuzumab, trastuzumab), ERBITUX (INN cetuksimab), XALKORI (INN crizotinib) i NINLARO (INN iksazomib), te su za isti osigurana finansijska sredstva.

Uvidom u Spisak lijekova koji imaju dozvolu za promet u BIH objavljenom na zvaničnoj web stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH, utvrđeno je da se navedeni lijekovi nalaze se na Spisku lijekova koji imaju dozvolu za promet u BiH.

SMANJENJE ZAVISNOSTI OD JEDNOG DOBAVLJAČA 

Nabavka je podijeljena na 41 LOT radi ostvarivanja potencijalne prednosti, poput povećanog učestvovanja dobavljača u predmetnoj javnoj nabavci, ozbiljnije konkurencije, promovisanja učestvovanja "početnika" i smanjenja zavisnosti od jednog dobavljača.

"Relevantan faktor je i mogućnost da određeni subjekti na tržište uđu po prvi put čime se pospješuje konkurencija za lotove precizirane u tenderskoj dokumentaciji kao i suzi prostor za eventualni dogovor između dobavljača, te i uzimajući u obzir mogućnost učešća malih i srednjih privrednih subjekata/dobavljača u postupku javne nabavke", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Kako se ističe, ponuđači mogu dati ponudu za jedan lot ili za više lotova ili za sve lotove.

"Upozoravamo ponuđače da sve informacije u vezi sa postupkom javne nabavke mogu da dobiju isključivo od nadležne kontakt osobe, u protivnom drugi način korespodencije ugovorni organ ne smatra validnim", napominju.

Ugovor se zaključuje do 31.12.2025. godine, odnosno do isporuke ukupne količine lijekova.

Isporuka ukupne količine lijekova, vršit će se u šest sukcesivnih isporuka u zdravstvenim ustanovama Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica, Sveučilišna Klinička bolnica Mostar, Zdravstvena ustanova Kantonalna bolnica Dr.Irfan Ljubijankić Bihać, Županijska bolnica Dr fra Mihovil Sučić, Javna ustanova Bolnica za plućne bolesti Travnik i Javna ustanova Opća bolnica Prim.dr. Abdulah Nakaš Sarajevo.

Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 13. maj 2024. godine. 

DUGOGODIŠNJI PROBLEM PACIJENATA

Osim ovog, Fond je objavio još dva tendera. U februaru je objavljen tender za nabavku citostatika IV grupe vrijedan 109.754 KM, te u martu za nabavku citostatika III grupe vrijedan 6.715.819 KM.  

Podsjetimo, ponovni nedostatak citostatika prijavljen je početkom ove godine SKB-u Mostar i KCUS-u, čime su onkološki pacijenti u Federaciji BiH nastavili dugogodišnju borbu za obezbjeđenje neophodnih lijekova.

Do okončanja tendera koji je glavni problem nedostatka citostatika, onkološki pacijenti mogu, odnosno moraju kupovati lijekove. Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka, uz priloženu medicinsku dokumentaciju i potvrdu da zdravstvena ustanova u tom trenutku nije imala lijek koji se nalazi u Odluci o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH, a koja se finansira sredstvima fonda solidarnosti Federacije BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti