Nakon gašenja Koksare: Hoće li u Zenici doći do poskupljenja grijanja?

04.04.2024. 07:58 / Izvor: Federalna.ba
grijanje

Iako se činilo da je višegodišnji problem grijanja u Zenici riješen, izgradnjom nove Toplane, u krugu Arcelor Mittala, posljednja najava nije ohrabrujuća.

Iako se činilo da je višegodišnji problem grijanja u Zenici riješen, izgradnjom nove Toplane, u krugu Arcelor Mittala, posljednja najava nije ohrabrujuća, s obzirom na to da je ugašen pogon Koksare.

Tema daljinskog grijanja u Zenici je decenijama aktuelna. I kada se to pitanje riješilo izgradnjom nove Toplane u krugu Arcelor Mittala građani su mogli odahnuti, ali čini se samo na kratko. Posljednja najava iz zeničkog Mittala da gasi pogon Koksare otvorio je pitanje da li će doći do povećanja cijena grijanja? I dok iz Mittala očekuju pregovore o povećanju cijene, zenički Gradonačelnik Fuad Kasumović tvrdi da zbog ugovornih odnosa Grada i Mittala do toga neće doći.

Toplana Zenica - najmodernije energetsko postrojenje vrijedno 53 miliona eura zamišljeno je da radi na zemni, ali prvenstveno na koksni i visokopećni gas koji je dio procesa u Arcelor Mittalu i da osigurava stabilno grijanje grada.

„Da je grijanje puno bolje, kvalitetnije i stabilnije i da je i taj jako bitan problem je na ovaj način riješeno“, izjavio je Emir Krgo, izvršni direktor Toplana Zenica  (23.03. 2022)

No, nakon dvije godine stižu i prvi problemi. Odluka kompanije Arcelor Mittal o zatvaranju pogona Koksare, koji je primarno i opsluživao Toplanu, dovela je u pitanje cijenu grijanja. Sadašnja cijena isporuke toplote je 42 KM po MW satu za Javno preduzeće Grijanje, ali iz Mittala navode da bi moglo doći do korekcije.

„Toplana Zenica će nastaviti raditi, kao i obično, ali obzirom da nećemo imati koksnog plina na raspolaganju, trošak će porasti. Šta god da kažem, da će cijena biti uvećana za 10, 20 ili 30 posto - to ne bi bio ispravan odgovor. Veoma je važno da sjednemo za stol i da dogovorimo“, smatra Nikhil Mehta, direktor Arcelor Mittal Zenica.

Prema ugovoru Mittala i Grada Zenica, koji nikada nije prezentiran javnosti, cijena grijanja koju plaćaju građani ne bi se smjela mijenjati još narednih 5 godina.

„Ja sam razumio gospodina Mehtu da priprema nas i javno preduzeće da razmišljamo o povećanju, gospodo, nema povećanja“, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice (BHI-KF).

„Ne očekujem nikakve sporove sa Mittalom, mislim da su oni ozbiljna kompanija i partner, a i takvi su ugovori potpisani tako da mislim da ne treba postojati bojazan takve vrste“, tvrdi Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave Zenica.

Da bi se moglo doći u ovu situaciju upozoravali su stručnjaci i ekolozi koji su upoznati sa tehnološkim procesom postrojenja Koksara. S obzirom na stanje tržišta kao i cijenu zemnog gasa, ekonomska računica mogla bi biti promijenjena.

„Napadali su da ne može, ako dođe do ove situacije, zato smo doveli i zemni plin, zemni plin je skuplji jasno, ali ne mora svaka firma ekstra profite, mogu i nekoliko godina raditi na nuli“, dodaje Kasumović.

„Mi možemo koristiti zemni plin, sad je opet pregovaračka pozicija, da li je grad u stanju da insistira na ugovoru koji je potpisan sa Mittalom ili će morati da popusti, neko će tu morati da plati, bojim se da to na kraju plate građani“, ocijenio je Samir Lemeš, predsjednik UO Eko Forum Zenica.

Ukoliko dođe do drastičnog porasta cijena zemnog gasa, izvjesno je da će se u cijelu priču morati uključiti i Vlada Federacije BiH kao vlasnik 8 posto udjela u zeničkom Mittalu. S obzirom na to da gotovo cijelu situaciju diktira Mittal kao većinski vlasnik Toplane, pitanje da li će doći do povećanja cijene grijanja morat će biti razjašnjeno u skorije vrijeme. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti