ZAVLADALI TRŽIŠTEM

Turski BinBin uveo i električne bicikle, pogledajte koliki su rast prihoda imali

05.04.2024. 09:49 / Izvor: Akta.ba
BINBIN

Turska kompanija BinBin koja u Sarajevu nudi usluge najma električnih romobila uvela je električne bicikle u saobraćaj u Banjoj Luci.

Električni romobili postaju sve veći problem u svjetskim metropolama, ne samo zbog opasnosti koju predstavljaju u saobraćaju nego i zbog njihova nepropisnog odlaganja na ulicama i blokiranja trotoara.

Građani su se žalili da se unajmljivači nepropisno parkiraju, blokiraju prolaz pješacima i ugrožavaju njihovu sigurnost.

Zato su pojedini gradovi odlučili zabraniti njihov najam. Toronto, Boston, San Francisco, a posljednji koji je to učinio je Pariz kao prvi grad u Europi.

I dok u svjetskim metropolama jenjava oduševljenje koje je zavladalo kad su se električni romobili masovno pojavili, u Bosni i Hercegovini popularnost romobila svakodnevno raste. To dokazuje poslovanje turske kompanije BinBin registrovane u Sarajevu koja nudi usluge najma električnih romobila.

PRIHODI IDU KA DVA MILIONA KM

Naime, ova je firma prošle godine ostvarila rekordan prihod od čak 1,9 miliona KM i dobit od preko 200 hiljada KM. Poređenja radi, u prvoj godini poslovanja, 2022. godine firma je poslovala u minusu i prihodavala oko pola miliona KM, podaci su finansijskih pokazatelja Akta.ba Registra.

Iza ove kompanije stoji turski investitor Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş.

Kao turski startup prvo je razvio biznis u gradovima širom Turske, a potom se proširio na Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju. 

Nedavno su uveli novi BinPass paket u trajanju tri dana koji se može koristiti za 9,99 KM. Iako građani imaju pritužbe da su bin bin pasovi preskupi, kao i minuta po korištenju, da ima dosta pokvarenih romobila kojima ne radi gas, kočnice, upravljač, poslovanje ove firme pokazuje da se njihove usluge koriste više neko ikad. 

električni bicikli

PRVI ELEKTRIČNI BICIKLI U BANJOJ LUCI

Da planiraju rast na našem tržištu dokazuju i nove usluge. Ove je sedmice BinBin u banjalučki saobraćaj uveo i ​električne bicikle.

"Već dugo radimo na razvoju jednog novog koncepta urbane mobilnosti, u okviru kojeg će pored 400 stotine električnih trotineta svim sugrađanima i posjetiocima na raspolaganju biti i 150 električnih bicikala", poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, uz električne bicikle na više gradskih lokacija postavljeno je i nekoliko novih nadstrešnica za bicikle.

Menadžer operacija kompanije "BinBin" Aleksandar Knežić kazao je da se već dugo radilo na projektu uvođenja električnih bicikala u saobraćaj, te da je Banja Luka prvi grad u zemlji koji je uveo ovaj vid javnog prevoza.

"Uvođenje električnih bicikala veliki je benefit za Banju Luku i sve njene građane jer će nesporno doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi. Proširenje biciklističkih staza, koje je sproveo Grad u proteklom periodu, svakako značajno olakšava upotrebu električnih bicikala", kazao je Knežić.

Knežić je pojasnio da se električni bicikli iznajmljuju putem aplikacije "Go sharing", na kojoj je potrebno napraviti nalog, a cijena iznosi 0,30 KM po minuti.

Knežić je ranije rekao da je kompanija BinBin BH do sada investirala oko 500.000 KM u razvoj ovog posla u Banjoj Luci.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti