Ove godine ranije

Počela proljetna sjetva kukuruza

06.04.2024. 10:32 / Izvor: BHRT
kukuruz

Zahvaljujući izuzetno toplom vremenu, ratari u Semberiji ove godine započeli su proljetnu sjetvu kukuruza nešto ranije nego inače.

Zahvaljujući izuzetno toplom vremenu, ratari u Semberiji ove godine započeli su proljetnu sjetvu kukuruza nešto ranije nego inače. Iako je prošla godina bila jedna od lošijih, iz Odjeljenja za poljoprivredu Bijeljina kažu da će ove godine kukuruzom biti zasijano više površina, nego prošle godine.

Na oko 50% parcela u Semberiji kukuruz je već zasijan. Visoke temperature za ovo doba godine ubrzale su proljetnu sjetvu kukuruza koja je počela nešto ranije.

"Desetak hektara standardno već par godina 10 pšenice, deset kukuruza zbog ishrane stoke najviše, ali nešto bude viška proda se, ali nema računice se to prodavati.", kazao je Mile Pravdić, poljoprivrednik

I dok su pojedine stavke pojeftinile, došlo je do poskupljenja hemije i sjemenskog kukuruza, kažu ratari.

"Prošle godine na 50 KM bio je 100 kg kukuruza merkantilnog za ishranu, a sad je 30. Prošla je godina bila skuplja za proizvodnju, ali bilo je lakše doći, ovo je malo pojeftinilo, ali teđe doći do novca, i malo je obezvrijeđeno, na poljoprivredi to nije lako.", istakao je Đorđe Vakčić, poljoprivrednik.

"Mislim da imamo neku povoljnost i što se tiče repromaterijala, malo je đubrivo jeftinije, sjeme je poskupjelo, što se tiče ministarstva odrađena je dobra stvar što se tiče regresiranog goriva, ono je već podijeljeno.", smatra Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprirednika sela Semberije i Majevice.

Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu kažu da su se ratari, uprkos teškoj i neizvjesnoj prošloj godini, ove godine odlučili da zasiju veće površine pod kukuruzom.

"Planirano je da se zasije negdje oko 26.000 hektara što je u odnosu na prethodnu godinu blago povećanje, povećanje za nekih 1000, 1.500 hektara, najdominantnijom kulturom, žitaricom u Semberiji.", naglašava Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina

Pored kukuruza, u Semberiji je u toku i sjetva lucerke, soje i uljane repice.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti