Stradale izrodnice

Uginut će milijuni pčela zbog šećera rasutog iz vagona, upozravaju pčelari

09.04.2024. 12:19 / Izvor: bljesak.info
šećer

Već su stradale izrodnice, a za koji dan će opet kiša, nastat će lokve i moglo bi stradati ogroman broj pčela, upozoravaju u PD Vrijesak Mostar.

Već su stradale izrodnice, a za koji dan će opet kiša, nastat će lokve i moglo bi stradati ogroman broj pčela, upozoravaju u PD Vrijesak Mostar.

Više od 50 tona šećera koji je ispao prije mjesec iz vagona teretnog vlaka pri iskakanju iz šina u mostarskom naselju Opine, svakodnevno ubija milijune pčela, upozoravaju u Pčelarskom društvu Vrijesak Mostar. 

Šećer se topi, pčele ugibaju

"Uslijed nedavnih kiša taj se šećer počeo topiti i nastale su ogromne lokve. Pčele su navalile na njega i veliki broj njih je uginuo. To je veliki problem, stradala je velika količina izrodnice i za koji dan opet će kiša, nastat će nove lokve i bojimo se da će stradati milijuni pčela", kazali su za Bljesak.info iz pčelarskog društva.

Slučaj je prijavljen inspekciji Grada Mostara koja je kontaktirala Željeznice Federacije, ali još nije poznato kad će se rasuti teret ukloniti. Za sada više od 50 tona šećera, izmiješan s uljem iz vagona i nečistoćama, stoji na mjestu nesreće dijelom pokriven najlonom. 

Uticaj na kvalitetu meda 

Lokalni pčelari strahuju i zbog kontaminiranog šećera koji u velikim količinama pčele donose u košnice, što će itekako utjecati na kvalitetu ovogodišnjeg meda. Neki od njih, iz Opina i lokalnih mjesta premjestili su svoje košnice na sigurnija mjesta, ali isto tako mnogi nisu upoznati s ovim problemom. 

"Kranje je vrijeme da se nešto poduzme oko ovoga", upozravaju u PD Vrijesak Mostar.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti