Najznačajniji sajamski događaj u BiH

Bošnjak: Mostarski sajam će okupiti izlagače iz 30 zemalja i visoke političke delegacije

11.04.2024. 14:48 / Izvor: Avaz.ba
Mo

Mostarski sajam jeste i treba biti jedan od pokretača ekonomskog razvoja BiH, kaže Dalfina Bošnjak, direktorica sajma.

Najveći grad na Neretvi će od 16. do 20. aprila biti mjesto susreta poslovnih ljudi iz cijelog regiona, Evrope, ali i zemalja svijeta, koji će se okupiti na Međunarodnom sajmu gospodarstva.

Ovaj najznačajniji sajamski događaj u našoj zemlji mjesecima unaprijed priprema mali tim ljudi, koji već više od dvije decenije predvodi Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma.

U intervjuu za "Avaz" Bošnjak govori o važnosti predstojećeg sajma, koji iz godine u godinu bilježi porast broja izlagača, ali i posjetilaca.

Međunarodni sajam gospodarstva koji će uskoro biti 25. put otvoren jedna je i od najznačajnijih sajamskih manifestacija u regiji. Na pitanje koliko znači činjenica da je ovaj sajam izrastao u jednu tako prepoznatljivu manifestaciju Bošnjak kaže da su ponosni što je Mostarski sajam postao simbol grada Mostara i Hercegovine, a Bosni i Hercegovini je poveznica sa svijetom.

"Mostarski sajam je kroz protekla dva i pol desetljeća izrastao u najveću sajamsku manifestaciju u BiH, te se svrstao među najuspješnije regionalne sajmove. Mostarski sajam jeste i treba biti jedan od pokretača gospodarskog razvoja BiH.", kaže. 

I ove godine se očekuje prisustvo više od 800 privrednika i izlagača iz tridesetak zemalja, a zemlja partner je Republika Hrvatska.

Na pitanje kakve se sve prilike i šanse pružaju za privrednike, poduzetnike, obrtnike, pogotovo iz BiH. Bošnjak je naglasila da će na 25. mostarskom sajmu biti prisutno 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta, a zemlja partner je Republika Hrvatska.

"Republika Hrvatska će se predstaviti na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na 400 četvornih metara, kao i na 200 četvornih metara kao individualne velike tvrtke. Pored izlagačkog dijela, sajam prati i niz zanimljivih događaja. Tu su stručne konferencije, tematski forumi te b2b susreti, koji se svakodnevno održavaju, što mu daje dodanu vrijednost.", pojasnila je. 

Osim što je privredni, ovaj sajam je i vrlo značajan politički i društveni događaj. 

"Nama je drago što naši sugrađani sajam prihvaćaju i gledaju na njega kao na neko opće dobro, ali svi mi moramo biti dobri domaćini, biti na usluzi i ostaviti dobar dojam. Nije mala stvar dovesti izlagače iz 30 zemalja svijeta i visoka politička izaslanstva u ovako mali grad kakav je Mostar. Brojni su primjeri uspješno sklopljenih partnerstava na sajmu. Svake godine sklopi se oko stotinu poslovnih ugovora koji izravno potiču strana ulaganja u našu zemlju.", kaže Bošnjak.

Na pitanje kako ocjenjuje saradnju s Gradom Mostarom, ali i višim nivoima vlasti kaže da je svaki sajam ogledalo gospodarstva jedne države, zemlje, regije.

"Mostarski sajam se svih ovih godina trudi, na što bolji i ljepši način, predstaviti svijetu ono što čovjek ovog podneblja - Hercegovine, ali i Bosne, stvara i ono što mu je od Boga dano. Naša trajna zadaća je od početka svijetu predstaviti domaću i regionalnu vinarsku proizvodnju, autohtona hercegovačka vina i tradicijsku gastronomiju, kao i naše prirodne ljepote i druge resurse, i držim da smo puno toga učinili za ovu regiju. Mislim da smo svi, kroz ovu četvrt stoljeća, shvatili kako od Mostarskog sajma velike koristi imaju ne samo Grad i Kanton već i cijela BiH.", zaključila je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti