Finansijski izvještaji za 2023. godinu nije podnijelo 49 političkih stranaka

25.04.2024. 14:01 / Izvor: Akta.ba
stranke

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) uputila je akt svim političkim strankama.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) uputila je akt svim političkim strankama kojim ih je upozorila na zakonsku obavezu podnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja za 2023. godinu, do 31. marta ove godine.

"Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da su političke stranke dužne voditi evidenciju o svojim prihodima i rashodima, te Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeti finansijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu (računovodstvenu godinu). Finansijski izvještaj se podnosi do 31. marta naredne godine", navodi se.

Godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu podnijelo je 138 političkih stranaka, što čini 73,80 posto od ukupno 187 političkih stranaka sa evidencije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Navedeni izvještaj za 2023. godinu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine nije podnijelo 49 politička stranka, što čini 26,20 posto.

Političkim strankama, koje nisu podnijele godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu, Centralna izborna komisija BiH uputit će urgenciju za dostavljanje. Time im se, u skladu sa odredbom iz člana 14. stav (3) Zakona o finansiranju političkih stranka, daje mogućnost da prije izricanja kazne ili preduzimanja administrativne mjere, dobrovoljno postupe i podnesu finansijske izvještaje.

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavit će, godišnje finansijske izvještaje političkih stranaka za 2023. godinu sa podacima o izvorima finansiranja, na svojoj web stranici", saopćeno je iz Ureda za informiranje CIKBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti