SJEDNICA CIK-A

Zakonsku obavezu podnošenja izvještaja ignorisalo 49 političkih stranaka

25.04.2024. 15:16 / Izvor: Akta.ba
CIK

Od 187 političkih stranaka, njih 49 nije do danas dostavilo svoje finansijske izvještaje za 2023. godinu, iako su zakonski bile obavezne to učiniti.

Godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu podnijelo je 138 političkih stranaka, što čini 73,80% od ukupno 187 političkih stranaka sa evidencije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Navedeni izvještaj za 2023. godinu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine nije podnijelo 49 politička stranka, što čini 26,20%, rečeno je danas na sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovina. 

Političkim strankama koje nisu podnijele godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu, Centralna izborna komisija BiH će uputiti urgenciju za dostavljanje istih, čime im se u skladu sa odredbom iz člana 14. stav (3) Zakona o finansiranju političkih stranka daje mogućnost da prije izricanja kazne ili preduzimanja administrativne mjere, dobrovoljno postupe  i podnesu finansijske izvještaje.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da su političke stranke dužne voditi evidenciju o svojim prihodima i rashodima, te Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeti finansijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu (računovodstvenu godinu). Finansijski izvještaj se podnosi do 31.3. naredne godine.

"U vezi sa navedenim Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je uputila akt svim političkim strankama, kojim ih je upozorila na zakonsku obavezu podnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja za 2023. godinu do 31. marta 2024. godine", navode.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavit će, godišnje finansijske izvještaje političkih stranaka za 2023. godinu sa podacima o izvorima finansiranja, na svojoj web stranici www.izbori.ba, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIKBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti