"Da svi budemo jedno"

U Sarajevu prvi put upriličen Nacionalni molitveni doručak

29.04.2024. 09:22 / Izvor: Fena
 molitveni doručak
OTVORI GALERIJU

Jutros je u VIP restoranu Parlamentarne skupštine BiH organizovan prvi Nacionalni molitveni doručak pod nazivom "Da svi budemo jedno".

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović jedan je od domaćina Nacionalnog molitvenog doručka, događaja koji spaja različite konfesije i politička uvjerenja, a koji će pod nazivom "Da svi budemo jedno" prvi put biti održan danas u Sarajevu.

Glavni pokrovitelj tog događaja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, a uz poslanika Sašu Magazinovića, organizatori i domaćini su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, poslanik u Bundestagu SR Njemačke Josip Juratović, te profesor dr. Ahmet Shala.

Na doručak su stigli visoki predstavnik Christian Schmidt, premijer FBiH Nermin Nikšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, parlamentarac Jasmin Imamović, Josip Juratović, Ivo Komšić i drugi.

Taj nadstranački i nadkonfesionalni susret, koji se naslanja na tradiciju Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, okupit će osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, akademskog i privrednog života zapadnog Balkana s ciljem promoviranja razumijevanja među ljudima bez obzira na političku, vjersku, ideološku, kulturnu ili drugu pripadnost, saopćeno je iz PSBIH.

Molitveni doručak upriličen je u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će u Plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH biti održana i panel diskusija na temu "Svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i ljudima".

Nacionalni molitveni doručak vuče korijene iz Amerike, iz vremena prije Drugog svjetskog rata, kada su se siromašni okupljali kako bi uz zajednički obrok imali i molitvu. Kasnije je tu tradiciju preuzela grupa kongresmena, a od 50-ih godina redovno je i prisustvo predsjednika SAD-a. Molitveni doručak je događaj koji ima internacionalni karakter. Kroz sve ovo vrijeme je zadržao svoju suštinu - okupljanje ljudi različitih konfesija i političkih opredjeljenja, te promociju mira i vjerske tolerancije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti