MOGUĆNOSTI SU BROJNE

Bosna i Hercegovina na Kinesko-njemačkom forumu za industrijsku saradnju

20.05.2024. 15:01 / Izvor: Akta.ba
bh delegacija u kini
OTVORI GALERIJU

U Pekingu se od 12. do 14. maja održao Kinesko-njemački forum za industrijsku suradnju i razvoj

U Pekingu se od 12. do 14. maja održao Kinesko-njemački forum za industrijsku suradnju i razvoj pod nazivom: Forum skrivenih poslovnih šampiona Kine, Njemačke i Evrope 2024.

Na poziv organizatora, Senata privrede Evrope i Njemačkog evropskog centra (DEZ), predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH je bio dio bosanskohercegovačke delegacije u kojoj su osim predsjednika Mirsada Jašarspahića bili i ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić, te kompanije TMD Group iz Gradačca koju je predstavljao savjetnik uprave Riad Hasić i kompanije Ećo Company iz Sarajeva koju je predstavljao lično direktor Suad Ećo, te predstavnik DEZ-a za BiH Halida Cerić iz Frankfurta.

"Kao bosanskohercegovačka delegacija smo imali čast pratiti izlaganja i prezentacije na panelima sa veoma značajnim temama iz domena digitalnih transformacija u industriji, zelene tranzicije, industrije inteligentnih vozila, … te imati uvid u dalji razvoj saradnje privrednih kapaciteta Njemačke i Evrope u cjelini s jedne strane, te industrijskih i tehnoloških inovacijskih parkova u Kini. Posebna je odgovornost nas iz bosanskohercegovačke delegacije bila u smislu adekvatnog i kvalitetnog predstavljanja značaja i pozicioniranosti kompanija iz Bosne i Hercegovine u globalnim lancima snabdjevanja", navode iz delegacije.

"Imam čast i odgovornost da predstavljam privredu Zeničko – dobojskog kantona na ovom značajnom Forumu koji je okupio brojne evropske i kineske privrednike. Rezultat Foruma bit će pokretanje svojvesnog sajma koji će trajati 365 dana i na kojem će se naći i proizvodi iz našeg kantona i Bosne i Hercegovine, sa namjerom da se uđe na prije svega kinesko tržište. Mogućnosti su brojne. Nadam se da ćemo ih svi zajedno iskoristiti forum", poručio je ministar privrede Šibonjić.

Na panelu koji je tretirao buduće pravce tehnološke i ekonomske razmjene između Kine i Evrope, Jašarspahić je imao čast uvodnog obraćanja, pri čemu je istakao postojanost i stabilnost proizvođačke tradicije u Bosni i Hercegovini kao i dobru pozicioniranost bosanskohercegovačkih kompanija u globalnim lancima snabdjevanja te komparativne prednosti prenosa proizvodnih kapaciteta u Bosnu i Hercegovinu ili saradnje sa već uspostavljenim proizvodnim kapacitetima.

Rezultat Foruma bit će i pokretanje svojevrsnog sajma na izložbenom prostoru Njemačko-kineskog konvencijskog centra koji bi imao stalnu otvorenu postavku i na kojem bi i kompanije iz Bosne i Hercegovine imale mogućnost organizovanog predstavljanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti