sudjelovalo više od 30 trgovinskih subjekata

Projektom "Zaključavamo cijene" povećan promet sniženih proizvoda za oko 45 posto

22.05.2024. 08:58 / Izvor: BHRT
zakljucavamo cijene

Premijer Nikšić je izjavio kako ga je taj podatak fascinirao jer se na taj način, kako je kazao, dala podrška našoj industriji i našim gospodarstvenicima.

Projekt Federalnog ministarstva trgovine ''Zaključavamo cijene'', u kojem je sudjelovalo više od 30 trgovinskih subjekata, sa sniženim cijenama za više od 60 proizvoda, nakon pet mjeseci primjene postigao je značajne rezultate.

Tim povodom premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar trgovine Amir Hasičević posjetili su dva najveća trgovinska lanca i s predstavnicima menadžmenta razgovarali o efektima projekta ''Zaključavamo cijene'', izvijestilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Prema podacima sudionika u projektu, kupci su na korpi označenih prehrambenih i higijenskih proizvoda mogli uštedjeti prosječno 17,5 posto što je oko 50 KM, prodavači su zabilježili povećan promet tih proizvoda za oko 45 posto, a udio domaćih proizvoda za koje je porasla potražnja je veći od 70 posto.

Premijer Nikšić je izjavio kako ga je taj podatak fascinirao jer se na taj način, kako je kazao, dala podrška našoj industriji i našim gospodarstvenicima.

Nikšić je ovaj model, koji je zajedno s poslodavcima i potrošačima na dogovornoj bazi primijenilo Ministarstvo trgovine, ocijenio kao dobar način da se na partnerskoj osnovi kreiraju funkcionalna rješenja, a za dobrobit građana Federacije BiH.

''Projekt koji je Ministarstvo kreiralo s Udruženjem poslodavaca, potrošačima i Sindikatom trgovačkih radnika na dogovornoj i društveno odgovornoj bazi, dio je mjera Vlade FBiH kojima nastoji suzbiti inflaciju i pomoći građanima da prevladaju turbulencije na tržištu", kazao je tom prilikom ministar Hasičević.

Inače, Vlada FBiH je prije šest mjeseci na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine usvojila Informaciju ovog ministarstva o pokretanju projekta ''Zaključavamo cijene''.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti