Podrška sportu

Oko pola miliona KM iz budžeta BPK Goražde za finansiranje sportskih klubova

23.05.2024. 07:40 / Izvor: Fena
Goražde

U budžetu BPK za finansiranje sporta planirano je oko 459.000 KM, što je 150.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić - Herić s predstavnicima 18 sportskih kolektiva danas su potpisali ugovore o dodjeli finansijskih sredstava.

U budžetu BPK za finansiranje sporta planirano je oko 459.000 KM, što je 150.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Odbojkaški klub Goražde već devet godina takmiči se u Premijer ligi BiH i uz Muški rukometni klub Goražde, najstandardniji je sportski kolektiv u najvećem rangu takmičenja.

"Sredstva koja su pripala ovom klubu svakako će poslužiti da se nastavi dobar kontinuitet igara i uspjeha", kazao je predsjednik Odbojkaškog kluba Nermin Obuća.

Resorna ministrica Adisa Alikadić - Herić podsjetila je da će naredne godine ovaj kanton imati dva nova premijerligaša što dokazuje da je sport, kako je kazala, veoma važan segment života na ovim prostorima.

"Pored dobrih sportskih rezultata, našim klubovima možemo zahvaliti i na saradnji u pogledu dostavljanja finansijskih izvještaja resornom ministarstvu te poštivanja predviđenih procedura koje doprinose obostranom zadovoljstvu. Ukupna vrijednost svih ugovora iznosi 458.923,23 KM od čega je kroz akontativnu uplatu sportskim klubovima već doznačen iznos od 152.400 KM. Tendencija je da polovinu novčanih sredstava isplatimo na vrijeme, kako bi sportski klubovi nesmetano počeli pripreme za narednu takmičarsku sezonu", kazala je Alikadić - Herić.

Najavila je da je u planu ministarstva u ovoj godini i pokretanje aktivnosti koje bi doprinijele modernizaciji sportskih objekata u skladu sa zahtjevima Gradske uprave Grada Goražde, koji su u njihovoj direktnoj nadležnosti.

Za ovu namjenu u budžetu je planiran iznos od 300.000 KM, a mogla bi biti operativna u drugoj polovini tekuće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti