povezanost i pristupačnost donose efikasnost

Digitalna transformacija je ključna za ekonomski rast i razvoj BiH

23.05.2024. 14:22 / Izvor: Akta.ba
BUSINESS FORUM

Panel pod nazivom "Digitalna transformacija" održan je danas u okviru 13. Sarajevo Business Foruma.

Panel pod nazivom "Digitalna transformacija" kojeg je moderirala Aida Soko iz Delegacije Evropske unije u BiH, održan je danas u okviru 13. Sarajevo Business Foruma.

Panel je započeo uvodnim izlaganjem o BiH pristupu programu Digitalna Eropa, vrijednom 7,5 milijardi eura, koji osigurava strateško finansiranje projekata u digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji, cyber sigurnosti, naprednim digitalnim vještinama i osigurava široku upotrebu digitalnih tehnologija u privredi i društvu.

Učesnici su na primjerima ratifikacije ovog programa od strane Republike Slovenije ostvarili uvid u glavne izazove i načine izbjegavanja prepreka, s ciljem korisnosti za Bosnu i Hercegovinu.

SARADNJA SVIH SEKTORA KLJUČNA ZA DIGITALNU TRANSFORMACIJU

Moderatorica panela dr. Aida Soko je istaknula da je saradnja ključna za digitalnu transformaciju i da se ona tiče svih sektora.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto istakao je da BiH iako je 2006. godine krenula u regulisanje zakonodavstva koje predviđa digitalno potpisivanje, nažalost nije uradila mnogo.

Forto je naglasio da je njegov zadatak da digitalna transformacija ne bude fraza poput "smart city" ili "green energy" koju niko ne razumije.

"Digitalna transformacija mora ići u smjeru građana i firmi, da konkretno imaju koristi od toga. U ovoj ranoj fazi naše digitalne transformacije zahtijevamo da se izoluju vidljivi procesi koji smetaju građanima i firmama, poput CIPS potvrda i jednostavnih servisa koje će Vlada pružiti. To trenutno nemamo i to je nešto što trebamo hitno razvijati. Digitalna transformacija tek počinje", kazao je Forto.

Amel Kovačević, v.d. generalnog direktora BH Telecoma je naglasio da je BH Telecom vodeći telekom operator u BiH i ima ulogu lidera u procesu digitalne transformacije u našoj zemlji.

"BH Telecom kao društveno-odgovorna korporacija ima odgovornost da bude vodeći digitalni integrator društva u BiH. Ulažemo u infrastrukturu za razvoj digitalnog društva i pružamo digitalne servise, te podržavamo male biznise kroz projekt BH TechLab. Naš cilj je osigurati vrhunsko korisničko iskustvo i ostati prvi izbor korisnika na tržištu digitalnih rješenja i usluga. U narednom periodu, značajna sredstva ćemo investirati u povezivanje poslovnih ljudi, korporacija i ustanova najkvalitetnijim digitalnim širokopojasnim internetom", rekao je Kovačević.

kovacevic

Kovačević je posebno istakao projekt BH TechLab BH Telecoma, koji pruža podršku malim biznisima.

EDUCIRATI GRAĐANE

Dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka Ministarstva za digitalnu transformaciju Republike Slovenije je čestitala BiH na pristupanju programu Digitalna Evropa, te naglasila da su se u Sloveniji suočili s izazovom razvoja digitalnih vještina i da su se fokusirali na infrastrukturu i nove digitalne usluge.

Ona je poručila da je ključno uložiti sredstva u edukaciju stanovništva kako bi mogli koristiti usluge i zaštititi se od prevara.

Amina Karić, Vice President of Operations, Authority Partners je kazala da naša zemlja ima veoma uspješnu i snažnu IT industriju.

"Naše djelovanje vodi BiH na putu digitalne transformacije, a naš glavni prioritet je edukacija. Mi ne čekamo da se okruženje promijeni, nego ga sami mijenjamo", mišljenja je Karić.

Dr. Emina Zejnilović Zebić, savjetnica direktora IDDEEA je istakla kako su posljednjih mjeseci radili na procesu digitalnog potpisa, ali da to nema smisla ako druge institucije i pravni subjekti ne omoguće korištenje alata koje oni kreiraju.

"Sarađivali smo s bankarskim sektorom i nekoliko opština kako bi digitalna transformacija zaživjela. Očekujemo da će doći do neslaganja u zakonskom okviru, ali ćemo se prilagoditi evropskim standardima. Na kraju tog puta čeka nas nagrada u svim sektorima, što će omogućiti pravu digitalnu transformaciju", rekla je Zejnilović Zebić.

emina

Dr.R Ahmet Albayrak, zamjenik generalnog direktora Kuveyt Turk Bank je naglasio da povezanost i pristupačnost donose efikasnost.

On je istakao da banke kao društvene platforme povezuju različite aktere i pružaju tu povezanost i pristupačnost.

"Privatno-javno partnerstvo je od ključne važnosti u procesu digitalne transformacije. Tokom pandemije, 2021. godine, naša vlada je dozvolila potpuno digitalno integrisanje klijenata, omogućujući bankama da prihvataju pozive i provjeravaju lične dokumente putem digitalnog poziva. Sada imamo oko 300.000 klijenata koji ne dolaze u poslovnice. Ovakva inicijativa vlade i tijela za nadgledanje rada banaka pokazuje koliko smo međusobno zavisni i koliko možemo postići zajedno", kazao je Albayrak.

ahmet

Na kraju panelu je zaključeno da je digitalna transformacija ključna za ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovine, te da su potrebni konkretni koraci i strateška ulaganja kako bi se ostvarili željeni ciljevi.

Za sami završetak ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Business Foruma, u saradnji sa USAID Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) planiran je Panel "Perspektive razvoja turizma”, uz moderaciju Azre Džigal, s posebnim osvrtom na turizam i franšize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti