SEDAM PROJEKATA

Budžet podrške za sektor malih i srednjih preduzeća u FBiH povećan skoro četiri puta

27.05.2024. 13:35 / Izvor: Fena
poziv komora

U sklopu četiri programa utroška sredstava tekućih transfera definisano devet projekata za podršku malim i srednjim preduzećima u iznosu 27,2 miliona KM.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u sklopu četiri programa utroška sredstava tekućih transfera ukupno je definisalo devet projekata za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća u ukupnom iznosu 27,2 miliona KM, od čega će sedam projekata biti realizirano putem javnog konkursa sa finansijskim okvirom od 25,9 miliona KM, izjavio je danas stručni savjetnik za poduzetništvo Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Adis Fajić.

Ministarstvo je danas u Sarajevu u saradnji sa UNDP-om i Privrednom komorom Federacije BiH organizovalo prezentaciju javnog konkursa za odabir korisnika grant sredstava za predstavnike jedinica lokalne samouprave i privrednike sa područja Kantona Sarajevo.

Fajić je naveo da konkurs obuhvata ukupno sedam projekata, od kojih za pet projekata potencijalni podnosioci mogu projektne prijave ove godine prijaviti putem online platforme, što predstavlja jedan iskorak s aspekta metodologije rada Ministarstva.

"Prvi projekat je izgradnja poduzetničkih zona sa finansijskim okvirom od 7,5 miliona KM. Na drugom ekonomskom kodu, koji obuhvata podršku poduzetnički potpornim institucijama, udruženjima građana i podršku organizaciji sajmova, definirana su dva projekta sa finansijskim okvirima po 350.000 KM i na trećem ekonomskom kodu, koji se odnosi na subvenciju malim i srednjim preduzećima i podzetnicima, definirana su četiri projekta. Težišni projekt je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa finansijskim okvirom od 13 miliona KM", istakao je Fajić .

Kako je dodao, ukupni budžet projekta podrške IT kompanijama je 2,7 milona, a tu su i tradicionalno dva projekta, podrška razvoja i obrtništva u Federaciji BiH sa budžetom od milion KM i podrška novoregistranim subjektima male privrede sa istim finansijskim okvirom.

komora

"Budžet podrške za sektor malih i srednjih preduzeća skoro četiri puta je povećan u odnosno na prethodnu godinu što je zaista vrijedno spomenuti. S druge strane, metodološki pristup smo promijenili, dakle olakšali smo pristup za finansije subjektima male privrede obzirom da se mogu prijaviti putem online platforme, a projekti, odnosno finansijski instrumenti ciljano su strukturirani shodno potrebama malih i srednjih preduzeća na osnovu sveobuhvatnih analiza trenutnog stanja privrede koje je Ministarstvo radilo u proteklih godinu dana", dodao je Fajić.

Industrijske zone su, prokomentirao je, prvi i najvažniji ekonomski faktor na lokalnom nivou i u tom smislu su tri puta povećali sredstva u odnosu na prošlu godinu.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je rekao da im je cilj da što veći broj njihovih članica dobije informacije kako mogu aplicirati za ta sredstva.

"Biće olakšano ove godine zbog mogućnosti online aplikacije. Cilj je olakšati maksimalno kompanijama, privrednicima, pogotovo malim i srednjim sreduzećima da mogu da apliciraju za grant sredstva da bi naprimjer mogli proširiti svoje kapacitete, kupiti opremu koja će poboljšati poslovanje, omogućiti novo zaposšljavanje i drugo. Isto tako, značajno je da lokalne zajednice mogu aplicirati na jedan od paketa, vezano za jačanje pozicije industrijskih zona, a isto tako jačanje generalno poduzetničke infrastrukture", naveo je Jašarsahić.

Nakon Bihaća i Sarajeva Info dani bit će održani u Mostaru 28. maja (u 11 sati u Privrednoj komori FBiH, Kneza Domagoja 12), te u Tuzli 29. maja (u 10 sati u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla).

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je 15. maja raspisalo Javni konkurs za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2024. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti