Energoinvest poduzeo mjere

Pokrenut postupak preispitivanja arbitražne odluke zbog tužbe mađarskog transportera gasa

31.05.2024. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Energoinvest

Arbitražno vijeće je utvrdilo da je prelazak na Turski Tok nametnut BH-Gasu i Energoinvestu.

Nakon što su odbijeni svi zahtjevi mađarskog transportera gasa prema Vladi FBiH, a prema kojima je Energoinvestu i BH Gasu naloženo da su mađarskoj kompaniji dužni platiti preko 11 miliona USD, uslijedila je javna reakcija Energoinvesta koji je obavijestio javnost da su poduzete mjere za preispitivanje te odluke.

"Saglasno saopštenju Vlade FBiH od 29.05.2024. o analizi provedenog arbitražnog postupka vezano za snabdjevanje prirodnim gasom, a na bazi detaljne analize urađene na sastanku održanom dana 06.05. 2024.g u Vladi FBiH, gdje su prisustvovali Federalni Ministar g. Vedran Lakić sa saradnicima, članovi uprava Energoinvesta i BH Gasa i predstavnik mješovitog advokatskog tima Almir Gagula, a na bazi jedinstvenog zaključka, Energoinvest obaviještava da su poduzete sljedeće mjere:

Dana 21.05.2024. podnesen je zvaničan zahtjev Vrhovnom sudu u Cirihu za preispitivanjem arbitražne odluke što se temelji na procesnoj nedosijednosti koju arbitražna presuda sadrži. Zahtjev je upućen od strane mješovitog advokatskog tima u ime Energoinvesta i BH Gasa.

Dana 16.05. i 20.05.2024. podnesene su krivične prijava Tužilaštvu BiH i Kantonalnom Tužilaštvu KS protiv dva odgovorna lica, direktora i savjetnika direktora bivše uprave BH Gasa, za koje postoji osnov sumnje i dokazi koji upućuju na ozbiljne propuste koji su rezultirali višemilionskom štetom. Tužba sadrži Arbitražnu presudu sa svim relevantnim dokumentima i dokazima prezentiranim tokom procesa arbitraže.", navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, Arbitražno vijeće je utvrdilo da je prelazak na Turski Tok nametnut BH-Gasu i Energoinvestu i da taj prelazak na Turski Tok nisu prozuzrokovali svojom voljom BH-Gas ni Energoinvest.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti