PODRŠKA VELIKE BRITANIJE

Helez i Reilly otvorili renovirani objekt straže u kasarni "Rajlovac"

11.06.2024. 13:02 / Izvor: Fena
helez

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly danas su svečano otvorili renovirani objekt straže u kasarni "Rajlovac"

Ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly danas su svečano otvorili renovirani objekt straže u kasarni "Rajlovac" Sarajevo, Oružanih snaga BiH.

Otvaranje renoviranog objekta rezultat je donacije Velike Britanije koja je realizovana u okviru projekta "Žene, mir i sigurnost" u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Helez je zahvalio Ambasadi Velike Britanije koja je finansirala radove na renoviranju i koja već godinama pruža značajan doprinos reformi odbrane i opremanju Oružanih snaga BiH.

"Renoviranje objekta straže i uspostava sistema tehničke zaštite u kasarni "Rajlovac" su samo dio brojnih projekata unapređenja kapaciteta OSBiH koje su finansirali naši prijatelji iz Velike Britanije", rekao je Helez i iskoristio priliku da čestita rođendan kralju Čarlsu.

Ambasador Reilly je istakao da izvedene nadogradnje u kasarni dokazuju kako moderna tehnologija može povećati sigurnost i efikasnost vojnih objekata kao ključnog dijela državne infrastrukture.

"Nadam se da je britanska ambasada dokazala svoju predanost u pružanju podrške OSBiH proteklih nekoliko godina ulaganjem više od milion funti kroz "Žene, mir i sigurnost" mrežu načelnika odbrane i više od dva miliona funti u ključne infrastrukturne projekte, i nećemo se zaustaviti ovdje", naveo je Reilly.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Gojko Knežević naglasio je da danas u OSBiH rame uz rame s muškarcima služi i 875 žena koje čine 10,4 posto ukupnog osoblja.

"Namjera nam je da poboljšamo uslove života i rada žena i muškaraca na vojnim lokacijama, a prioritetno na lokacijama u kojim se boravi 24 sata dnevno kako bi naše pripadnike učinili zadovoljnijim i poboljšali interesovanje potencijalnih novih pripadnika", kazao je Knežević i zahvalio britanskoj ambasadi na podršci.

Ceremoniji je prisustvovao i britanski specijalni izaslanik za zapadni Balkan Stuart Peach koji je potcrtao da je današnja svečanost mali korak na putu modernizacije i reformi OSBiH, te da je impresioniran što je projekt realizovan zajedničkim radom vojnog i civilnog sektora u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti