Skrb za sportske uspjehe

U FBiH uskoro Zakon o doživotnom izdržavanju najuspješnijih među sportašima?

13.06.2024. 17:05 / Izvor: Fena
sportaši

Pored najavljenog zakona u Federaciji BiH treba usvojiti Strategiju za mlade.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević danas je predstavila aktivnosti koje su se posljednjih mjeseci provodile u Ministarstvu, te najavila da očekuje da će u Federaciji biti donesen zakon o doživotnom izdržavanju najuspješnijih među sportašima.

"To bi značilo jednu zvaničnu skrb o sportašima nakon uspjeha koji su donijeli državi i čime su nas proslavili u svijetu", izjavila je Vlaisavljević na godišnjoj pres-konferenciji Ministarstva.

Govoreći o kulturi naglasila je da je pokrenut, kako se čini, uspješan transfer za mobilnost umjetnika, koji je posvećen po prvi put nacionalnim manjinama.

Posebno je raduje činjenica da će u ovoj godini izaći 25. jubilarni broj Zbornika naše starine. Nada se da će svi oni koji se bave naslijeđem, kulturom, arheologijom i slično biti stvaratelji tog zbornika.

Pored najavljenog zakona ističe kao pozitivnim namjeru da se u Federaciji BiH treba usvojiti Strategija za mlade jer trenutno mladi nemaju strateški dokument, te je njegovo donošenje jedinstvena prilika da se sagledaju potrebe mladih.

Također, pozitivno je i to što će u Federaciji postojati Fondacija za sport.

"Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada Federacije BiH je imenovala privremeni Upravni odbor Fondacije za sport kako bi se fondacija registrovala i koja će imati glavni cilj stipendiranje naših vrhunskih sportista, djece od 12 do 18 godina. Želimo sistemski urediti to stipendiranje odnosno omogućiti finansijska sredstva najboljim sportistima BiH", rekao je pomoćnik ministrice za sport Adnan Džindo.

Dodao je da će se po prvi put nagrađivati neolimpijski sportovi u skladu sa Programom utroška sredstava gdje će se uvrstiti sredstva u cilju da se nagrade neolimpijski sportovi.

U tom programu po prvi put naći se i aktivnosti Specijalne olimpijade u BiH, koja dosad nije bila prepoznata.

Pomoćnica ministrice za kulturu Mirela Milićević Šečić ukazala je da Ministarstvo ove godine očekuje da će još više pomoći pojedincima mladim neafirmiranim umjetnicima da sudjeluju u međunarodnim važnim projektima i na taj način im biti podrška u osobnom razvoju kreativnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti