CIK odredio novčane kazne

NiP i Naša stranka moraju platiti po 3000 KM zbog preuranjene izborne kampanje

26.06.2024. 10:24 / Izvor: Fena
CIK

Kršenje odredbi Izbornog zakona.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, između ostalog, razmatrala prijedloge odluka u predmetu kršenja odredbi člana 7.1 Izbornog zakona BiH od strane političke stranke Naša stranka i političke stranke Narod i Pravda.

CIKBiH je donio odluku da Našu stranku sankcionira iznosom od 3.000 KM i naloži joj uklanjanje spornih objava.

Pristalicama i kandidatima ove stranke se daje nalog da se suzdrže od javnog oglašavanja i vođenje kampanje prije službenog početka izborne kampanje.

Kako je rečeno tokom sjednice, CIKBiH je vodio postupak po službenoj dužnosti na osnovu prijave da Naša stranka na svom facebook profilu objavljuje screenshotove na kojima se vidi da se zalaže za ukidanje CIPS prijave, a pri tom na tom screenshotu objavljuje i fotografiju dijeli Nermina Deljkića koji se isto tako zalaže za ukidanje CIPS prijave.

"S obzirom da je u postupku utvrđeno da je riječ o promovisanju političkog programa ove političke stranke, smatramo da je vodila preuranjenu izbornu kampanju, te je prijedlog da se Naša stranka sankcioniše sa 3.000 KM, a da se istovremeno naloži političkoj stranci da sa društvene mreže facebook ukloni spornu objavu za koju je CIKBiH izrekao novčanu kaznu i da pristalica ove političke stranke Nermin Deljkić također mora ukloniti spornu objavu", pojašnjeno je.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je kazala da je dokazano da se radilo o promociji programa stranke s ciljem upoznavanja javnosti i birača sa navedenim programom, uz promociju loga na različitim društvenim mrežama.

Političkoj stranci Narod i Pravda također je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

"Postupajući po prijavi putem maila, u postupku po službenoj dužnosti, vođen je postupak utvrđivanja da li se vodi preuranjena predizborna kampanja. Prijava se odnosila na to da Emir Galijašević, vijećenik Naroda i Pravde Tešanj, vodi predizbornu kampanju, objavljuje na facebook profilu svoju kandidaturu. Narod i Pravda je dijelio njegove određene objave, koje predstavljaju promociju imenovanog kao pristalice ove političke partije. Prijedlog je da se politička stranka Narod i Pravda proglasi odgovornom zato što je pristalica ove političke stranke Emir Galijašević putem društvene mreže facebook vršio preuranjenju izbornu kampanju, čime su prekršena pravila člana 7.1 Izbornog zakona BiH, te da se političkoj stranci Narod i Pravda izrekle kazna od 3.000 KM", rečeno je u obrazloženuju.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je kazala da "očigledno imamo na sceni masovnu zloupotrebu i društvenih mreža, online medija i elektronskih medija u vidu preuranjene kampanje, promoviranjem programa političkih subjekata i stranaka".

"Izmjene zakona koje su nametnute u martu su u tom smislu jasne i CIKBiH pokušava da spriječi da se neki promoviraju prije zvaničnog početka kampanje", navela je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti