Analiza primjene i efekata

Privremena suspenzija i smanjenje cariskih stopa povećali rast ulaganja i izvoza

28.06.2024. 09:06 / Izvor: Akta.ba
BiH

Primjena ove odluke rezultirala je značajnim rastom ulaganja koje je u prošloj godini iznosilo 210.660.468,35 KM.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o primjeni i efektima Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2023. godine.

Vijeće ministara BiH donijelo je ukupno 12 odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba od stupanja na snagu Zakona o carinskoj tarifi.

Robe na koje se odnose ove odluke uključuju materijale i sirovine (repromaterijal) koje koriste domaći proizvođači u vlastitoj proizvodnji, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvaliteti potrebnoj za proizvodnju gotovih proizvoda.

Na ovaj način omogućava se povoljnije i konkurentnije poslovanje gospodarskih subjekata u BiH koje se ogleda u rastu prihoda i ulaganja te zaposlenosti, uz rast proizvodnje i izvoza.

Najveći broj gospodarskih subjekata, korisnika ove odluke zabilježen je u drvoprerađivačkoj, elektroindustriji, grafičkoj, kemijskoj, metaloprerađivačkoj, prehrambenoj industrije, kao i u tekstilnoj i industriji kože i obuće te namještaja.

Primjena ove odluke rezultirala je značajnim rastom ulaganja koje je u prošloj godini iznosilo 210.660.468,35 KM u odnosu na 105.557.000 KM, koliko je zabilježeno u 2022. godini, dok je izvoz iz ovih tvrtki, usprkos globalnoj krizi, porastao za više od 33 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti