U NAJAVI PROTESTI

Nema ni strategije ni volje politike ni novca za poljoprivrednike

01.07.2024. 07:35 / Izvor: Federalna.ba
poljoprivreda

Ovog ponedjeljka istječe rok koji su poljoprivrednici ostavili federalnoj vlasti za isplatu podsticaja za prvi kvartal ove godine.

Ovog ponedjeljka istječe rok koji su poljoprivrednici ostavili federalnoj vlasti za isplatu podsticaja za prvi kvartal ove godine. Vrijeme curi, pa u najavi protesti, blokada graničnih prijelaza, autoputeva i zahtjevi za smjenom. Zapelo na, kako to obično biva, politici. Razlog kašnjenja je neusvajanje nove strategije koja, načelno, nikome nije sporna. Ali je i dalje ne usvajaju.

Poljoprivrednici u Federaciji u prošloj godini poticaje su dobili na vrijeme, a za četvrti kvartal čak i ranije. Međutim, nakon toga isplate su stale. Za sada nema ni konkretnih naznaka kada bi mogli dobiti poticaje za prvi kvartal tekuće godine. Zbog toga najava protesta i blokada.

"Ako se to ne uradi, krenut ćemo u blokadu graničnih prijelaza i autoputeva, a tada ćemo zahtjeve pojačati i bit će osim tih isplata ostavka premijera Federacije i ostavka ministra Hrnjića, jer ovo što se radi poljoprivrednim proizvođačima je samo prepucavanje politike preko naših leđa", poručuje Muhamed Softić, član Udruženja pljoprivrednika FBiH.

Vlada Federacije BiH je donijela odluku u februaru prošle godine da će se isplate vršiti po staroj strategiji sve dok ne bude usvojena nova. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da, ipak, poticaje ne vrši po staroj već novoj strategiji. A kako nje još nema, zatražili su da ona hitno bude usvojena.

"Ne znam kad će Vlada zasjedati i imati tu tačku dnevnog reda. Mi smo je poslali Vladi i trebalo bi biti na prvoj sjednici. Vlada kad bude usvojila informaciju i prihvatila zaključak, mi ćemo nastaviti s isplatom", kaže Pejo Janjić, savjetnik ministra poljoprivrede FBiH.

"Jednostavno je rješenje - Vlada Federacije BiH bi trebala da usvoji informaciju Ministarstva poljoprivrede i da odobri isplatu poticaja za prvi kvartal u skladu sa strategijom koja, nažalost, nije usvojena u Domu naroda", navodi agroekonomski stručnjak Adin Fakić.

Iako jednoglasno usvojena u Odboru za poljoprivredu Federalnog parlamenta, na Domu naroda strategija nije usvojena. Njen sadržaj nikome nije sporan, ali se i ovo pitanje politizira.

"Zastupnici koji su članovi Odbora, koji su na Odboru glasali ‘za’, u Parlamentu nisu glasali i molim sve zastupnike, kad donesemo zajednički stav, da ga branimo da politika ne utječe na nas jer i ja sam opozicija, ali razvoj poljoprivrede nema veze s pozicijom i opozicijom", poručuje Sandi Salkić, predsjednik Odbora za poljoprivredu u Parlamentu FBiH (NES).

U periodu sjetve kada se poljoprivrednici već suočavaju s brojnim poteškoćama, finansije su još samo jedan problem koji ih dodatno zabrinjava. Nadaju se, kažu, da će vlasti imati sluha za njihove zahtjeve jer ne žele da se se ponovi situacija od prije deset godina, kada su svoja prava morali tražiti na ulici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti