Federalni ministar poljoprivrede

Hrnjić: Osuđujem bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka

05.07.2024. 09:32 / Izvor: Akta.ba
poljiprivreda

Pozvao je nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu načine za rješavanje konflikata i sporova kroz dijalog i pregovore.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić osudio je bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Sa zabrinutošću i ogorčenjem primio sam informaciju o hapšenju poljoprivrednika u Odžaku. Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku. Poljoprivrednici su važna karika našeg društva i njihova briga i nezadovoljstvo zaslužuje pažnju. Pravo na rad i privređivanje su osnovna ljudska prava koja moraju biti zaštićena i poštovana", navodi Hrnjić.

Pozvao je nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu načine za rješavanje konflikata i sporova kroz dijalog i pregovore.

"Posebno pozivam kantonalne i općinske vlasti da na bazi postojećih sudskih rješenja kao i otvorenog dijaloga i dogovora iznađu najbolja rješenja", istakao je ministar Hrnjić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti