Aarhus tužio Vladu FBiH zbog prenamjene šumskog zemljišta u građevinsko

05.07.2024. 11:48 / Izvor: SRNA
vlada fbih

Mještani Tešnja su saznali za razmjere devastacije i sječe šume tek nakon što je rješenje već bilo sprovedeno

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" saopštilo je da je službeno podnijelo tužbu protiv Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlade FBiH zbog nezakonitog rješenja kojim se dozvoljava prenamjena šumskog u građevinsko zemljište u opštini Tešanj i, bez znanja mještana, "dopušta gola sječa visokovrijedne šume na površini veličine 28 fudbalskih igrališta".

Iz ovog centra su istakli da se tužba zasniva na rješenju izdatom 19. oktobra prošle godine kojim se zainteresovanom licu Javnom preduzeću "Autoceste FBiH" Mostar dozvoljava prenamjena šumskog zemljišta za izgradnju odlagališta inertnog materijala i pristupnog puta u naseljenom mjestu Karadaglije u opštini Tešanj.

U saopštenju je navedeno da je ovo rješenje doneseno bez adekvatnog zakonskog okvira s obzirom na to da FBiH već 15 godina nema usvojen zakon o šumama, te da javnost nije bila uključena u proces donošenja rješenja, što je suprotno Zakonu o zaštiti životne sredine FBiH i Aarhuskoj konvenciji.

Mještani Tešnja su saznali za razmjere devastacije i sječe šume tek nakon što je rješenje već bilo sprovedeno, što dodatno naglašava manjkavost cijelog postupka, naveli su iz Aarhus centra.

"Rješenje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kojim se dopušta gola sječa visokovrijedne šume na površini veličine 28 fudbalskih igrališta direktno krši odluku Parlamenta FBiH kojom se Crni vrh odnosno Kraljevo brdo u opštini Tešanj označavaju kao vrijedno prirodno nasljeđe koje je potrebno zaštiti", stoji u saopštenju.

Udruženje je pozvalo nadležne institucije da hitno revidiraju doneseno rješenje i preduzmu korake kako bi se obezbijedilo poštivanje zakona i zaštita životne sredine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti