POSJETA KOMPANIJI

Lakić: BH-Gas spreman za južnu interkonekciju

08.07.2024. 13:47 / Izvor: Fena
bh gas

Vedran Lakić, sa saradnicima je boravio je u prvoj zvaničnoj posjeti kompaniji BH–Gas d.o.o. Sarajevo

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, sa saradnicima, boravio je u prvoj zvaničnoj posjeti kompaniji BH–Gas d.o.o. Sarajevo, jedinom transporteru gasa u Federaciji BiH, te razgovarao sa članovima Uprave i Nadzornog odbora.

"Posjetom BH-Gasu šaljemo poruku podrške radu Uprave i Nadzornog odbora i pozdravljamo praksu da se donošenje najvažnijih razvojnih i investicionih odluka radi zajednički i sinhronizirano sa Vladom Federacije i resornim Ministarstvom. Stabilno stanje ovog društva nam govori da i u narednom periodu možemo očekivati nove uspjehe. Imamo projekte koji se razvijaju, projekte koje treba završiti i vrlo konstruktivne i realne planove za naredni period. Zajednički i sihronizovano možemo mnogo toga uraditi", kazao je Lakić, dodavši da je BH-Gas spreman za poduzimanje većih investicionih aktivnosti, uključujući i projekat južne interkonekcije kao budućeg glavnog smjera snabdijevanja Bosne i Hercegovine sa prirodnim gasom.

Kroz vrlo otvoreni i konstruktivni razgovor predstavnici ove iznimno važne bh. kompanije upoznali su ministra Lakića o aktuelnom stanju u kompaniji kroz prezentaciju kapaciteta, tehničkih mogućnosti, brojčanog stanja uposlenih, te finansijskih pokazatelja o poslovanju.

"BH-Gas je spreman i osposobljen za širenje gasovodne mreže, ne samo na južnu interkonekciju, već i na ostale dijelove BiH", kazao je v.d. direktor Edis Baković, te dodao da, kako bi se osigurao snabdijevanje, naša zemlja treba proširiti izvore i pravce snabdijevanja, te osigurati pristup skladištima gasa.

BH-Gas je kadrovski, organizaciono i finasijski sposoban za aktivno sudjelovanje u svim ovim projektima i spreman je da, uz podršku Ministarstva i Vlade Federacije BiH, podrži i ostale energetske inicijative i projekte koji doprinose energetskoj stabilnosti i sigurnosti gasnog sektora Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti