Dani kosidbe

Ministrica Pozder na Kupresu i u Tomislavgradu: Ova regija zaslužuje podršku

08.07.2024. 14:18 / Izvor: Fena
kupres

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u nedjelju u Kupresu i Tomislavgradu.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u nedjelju u Kupresu i Tomislavgradu.

Tom prigodom ministrica Pozder je s načelnikom Kupresa Zdravkom Miočem potpisala ugovor o izgradnji sportsko-rekreacijskog centra u ovoj općini vrijedan 152.866 KM, te je otvorila tradicionalnu manifestaciju "Dani kosidbe na Kupresu 2024", priopćeno je iz Ureda Vlade F BiH Vlade F BiH za odnose s javnošću.

"Sretna sam da na Kupresu možemo sufinancirati važne projekte koji će poboljšati turističku ponudu, jer se radi o izuzetno potentnom kraju, s predivnom prirodom, kulturno-povijesnim naslijeđem poput nekropole stećaka Ravanjska vrata koja je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Izgradnja sportsko-turističkog centra treba privući turiste, ali i sportske kolektive na pripreme, jer su prirodne datosti ovog kraja zaista posebne. Ovdje je i posebna tradicija koja se njeguje stoljećima, kupreška kosidba koja je, također, upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 'Dani kosidbe' je manifestacija koja mnogo znači za ovu regiju i sjajno je bilo gledati kosce, i one mlade i one starije, u ambijentu koji je jedinstven i vrijedan posjete", istaknula je Pozder.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma također je u sklopu javnog poziva "Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH za 2024. godinu" dodijelio sredstva za projekte OLD WOOD d.o.o. Outdoor Adventure turističke proizvode Kupresa u iznosu od 30.000 KM, te za Udrugu za poduzetništvo, agroturizam i žene – Attivo, za zabavni i adrenalinski park u Kupresu u iznosu od 29.700 KM.

"Podržavanjem izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s nogometnim, košarkaškim, terenima za tenis i druge sportove, kao i poboljšanjem proizvoda i ponude, poput projekata u agroturizmu gdje je važna uloga i žena, želimo pomoći ovoj lokalnoj zajednici da zadrži stanovništvo i uposli nove ljude. Ovdje se ne može živjeti samo od zimskog turizma, naši grantovi i jesu koncipirani da pomognu sredinama koji su pogođene sezonalnošću i vjerujem da budućnost ove regije leži u održivom i cjelogodišnjem planskom turizmu", dodala je ministrica.

Pozder je u Tomislavgradu prisustvovala svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine, te je najavila podršku ovoj lokalnoj zajednici, kako za projekte u turizmu tako i za zaštitu okoliša, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti