Entiteti i Brčko Distrikt mogu izdavati JMB po svojim propisima?

13.05.2013. 19:59 / Izvor: Fena
Entiteti i Brčko Distrikt mogu izdavati JMB po svojim propisima?

Nakon neuspješnih pokušaja usvajanja izmjena i dopuna Zakona o JMB na nivou države, Republika Srpska je donijela dopunu Uredbe o utvrđivanju registracijskog područja za određivanje JMB-a.

Nakon neuspješnih pokušaja usvajanja izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju na nivou države, Republika Srpska je, kao što je i najavila, donijela dopunu Uredbe o utvrđivanju registracijskog područja za određivanje JMB-a. Uredba je omogućila RS-u da izdaje matične brojeve novorođenoj djeci, i primjena Uredbe je već počela.  Stranke iz Federacije BiH suglasne su da RS nije mogla donijeti uredbu jer je pitanje matičnih brojeva u nadležnosti države.  Ministar civilnih poslova Sredoje Nović je u subotu medijima potvrdio da je obaviješten od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da tehnički može da prati ovu uredbu.

Dalje informacije od Novića ne možemo dobiti do kraja sedmice jer je, potvrđeno je Feni u njegovom uredu, Nović na službenom putu u Kini.  Vijeće ministara BiH će već na narednoj sjednici zakazanoj za 15. maj raspravljati o ovom pitanju. "Poslije sjednice javnost će biti informirana o stavu Vijeća ministara BiH", kazala je za Fenu glasnogovornica Vijeća ministara BiH Amela Mulavdić.  U međuvremenu se oglasila i IDDEEA koja je potvrdila da je joj je od Ministarstva civilnih poslova danas dostavljeno obavještenje da se usljed pravne praznine nastale nakon stavljanja van snage člana 5. Zakona o JMB-u mogu primjenjivati akti nadležnih organa te je dostavljena instrukcija za grupu V (peta grupa) iz Zakona o JMB-u.

Podsjećamo, Javni registar Brčko Distrikta je nakon donošenja odluke Vlade Brčko Distrikta nastavio određivanje JMB-a, dok MUPRS-a nije određivao JMB prema uredbi koju je donijela Vlada Republike Srpske. Shodno navedenom, istakli su iz IDDEEA-e, nadležni organi koji su donijeli svoje propise vezane za ovu materiju mogu pristupiti primjeni propisa. Jedinstvene matične brojeve u RS-u izdaje MUPRS-a, u Federaciji BiH kantonalni MUP-ovi i u Brčkom Javni registar Brčko Distrikta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti