Podrška Novaliću:Radnici tvornice Cimos TMD Ai Gradačac obustavili rad

28.05.2013. 09:13 / Izvor: eKapija.ba

Radnici tvornice metalnih dijelova "Cimos TMD Ai d.o.o. Gradačac, jučer u 14 sati obustavili su rad u znak podrške smijenjenom direktoru te tvornice Fadilu Novaliću.

Radnici tvornice metalnih dijelova Cimos TMD Ai Gradačac, jučer u 14 sati, obustavili su rad u znak podrške smijenjenom direktoru te tvornice Fadilu Novaliću i znak protesta zbog najavljenog zatvaranja cimosovih pogona u Srebrenici i Sarajevu.

Danas u 14 sati sjedište Cimosa TMD Ai  Gradačac napustio je smijenjeni direktor Fadil Novalić, kojeg je Uprava Cimosa d.d. Kopar smijenila nakon što je odbio zatvoriti fabrike u Srebrenici i Sarajevu. Radnici Cimosove  tvornice u Gradačcu ne prihvataju takvu odluku većinskog vlasnika i  u znak protesta obustavili su proizvodnju do daljnjeg te ispratili Novalića do njegove kuće.

Novalić navodi da ovaj bunt radnika pokazuje šta Gradačcu znači Srebrenica, da Uprava Cimosa mora preispitati svoje odluke i iznaći kompromisno rješenje.

"Restruktuiranje Cimosovih firmi u BiH je shvaćeno prilično radikalno, samo u Bosni za sad, tim što se zatvaraju dvije fabrike, ali ne bilo koje dvije fabrike, nego Srebrenica i Sarajevo. Eh, tu smo pogođeni u srce i onda je to sve skupa prokuhalo, najprije u Gradačcu. Iako Gradačac, sam po sebi nije dodirnut,... vidite, to je poruka šta Gradačcu znači Srebrenica", navodi Fadil Novalić, te dodaje:

"Kompanije, bez obzira koliko bilo pravo strukturirano svjetsko, u suštini pripadaju ne samo vlasnicima nego "stakeholderima", ...pripadaju dakle vlasnicima, radnicima, povjeriocima, bankama, pripadaju lokalnim zajednicama i ako ćete tako nešto radikalno raditi onda morate sa svima pregovarati - rješenje mora biti kompromisno" izjavio je smijenjeni Novalić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti