Nova generacija proizvodnih rukovodilaca pod mentorstvom kompanije Targer E&C

30.06.2020. 16:12 / Izvor: Akta.ba
Nova generacija proizvodnih rukovodilaca pod mentorstvom kompanije Targer E&C
OTVORI GALERIJU

Škola je kroz jedinstvenu šestomjesečnu priču imala ključni zadatak da pomogne u jačanju potpuno kompetetnih rukovodilaca i poslovođa.

Da je organizacija temelj poslovanja kompanije Targer Engineering & Consulting, a proaktivan i agilan pristup način funkcionisanja, govori činjenica o okončanju programa edukacije "Targer Frontline-Škole proizvodnih rukovodilaca". Uprkos otežanom načinu poslovanja, trening program su uspješno okončala 42 učesnika iz 13 kompanija. 

Škola je kroz jedinstvenu šestomjesečnu priču imala ključni zadatak da pomogne u jačanju potpuno kompetetnih rukovodilaca i poslovođa.

Škola se sastoji od 7 tematskih cjelina, a neke od ključnih tema koje se obrađuju su:

- Rad na personalnom razvoju;

- Upravljanje pogonom 

- Lean za operativne rukovodioce
- Produktivnost i normiranje operacija

- Leadership - vještine rukovođenja

- Vještine komunikacije 

"Nakon završenog prvog modula ja sam zaista promjenio način percepcije. Vjerujte da na svakodnevnicu gledam drugačije, stvari poimam na sasvim drugi način primjenom principa otvorenog uma (razmišljanje izvan kutije), eto vjerujte da taj princip sad primjenjujem i dok gledam televiziju. Zaista imam drugu sliku svega", rekao je Nermin Sokolušić, vođa smjene iz kompanije Cimos u Gradačcu.

 

Najveće interesovanje izazvao je modul koji govori o lean-u ili vitkoj proizvodnji. Pored lean-a, modul koji je izazvao največe interesovanje i po mišljenju učesnika jedanje od najbitnijih, je onaj koji je govorio o vještini komunikacija. Za kraj je konstatovano da je najbolja metoda da nekome usadimo neku vrstu ponašanja ili navike da sami lideri to svojim primjerom demonstriraju, kao i da je zadatak lidera da dogovaraju posao radnicima i pomognu im u dodavanju više vrijednosti poslovanju.

Bulić Miralem, dipl. Ing. hemijske tehnologije u kompaniji Plamingo iz Gračanice kaže:

"Edukacija koju je kompanija Targer provela u prethodnom periodu je svakako poboljšala moje liderske sposobnosti u segmentu lean menadžmenta, nadogradila je moja znanja u organiziranju i tehničkoj pripremi posla. Definitivno bih lean preporučio svim svojim prijateljima iz ove branše, ali i za  sva druga zanimanja, eto moja preporuka Targeru."

Za PIT.ba portal (poslovno stručni portal koji djeluje u okviru kompanijeTarger), Bukvić Ammar, tehnolog proizvodnje i rukovodilac održavanja iz firme Bema BA iz Gračanice, o impresijama sa ove edukacije je rekao:

“Ja sam u Targerovim edukacijama na neki način već skoro dvije godine, ovo mi je samo dopuna ranijih edukacija sa kojih saznanja uveliko praktično primjenjujem. Prednošću ovih edukacija smatram grupni rad i razmjenu međusobnih saznanja i iskustava (zato podržavam učešće većeg broja kompanija u ovom programu), jer nije isto neke stvari pročitati u knjizi i čuti od ljudi koji su se s tim stvarima već susretali. Predavači su pokazali koliko mogu biti kompetitivni i stvoriti dobru atmosferu i kako interakcijom svih učesnika lakše usvajamo znanja.”

Ova edukacija je održanau okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) a obuhvatila je proizvodnie kompanije koje žele investirati u dugoročnost odnosa sa ključnim ljudima i u njihovu lojalnost, kompanijama koje žele raditi na razvoju ključnih zaposlenika i investirati u unapređenje poslovanja. MEG je projekat Vlade Švicarske, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH). 

Nakon završene edukacije održana je svečanost dodjele certifikata u skladu sa preporučenim odredbama o poslovanju u doba Corone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti