Fabrika duvana Banjaluka dobija novog vlasnika do petka

29.05.2013. 08:05 / Izvor: Nezavisne novine
Fabrika duvana Banjaluka dobija novog vlasnika do petka

Kupoprodajni ugovor o prodaji 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka bugarskoj kompaniji "Bulagartabac" biće potpisan do petka.

Kupoprodajni ugovor o prodaji 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka bugarskoj kompaniji "Bulagartabac" biće potpisan do petka, kazao je Nebojša Antonić, većinski akcionar fabrike.

Antonić, vlasnik firme "Antonić Trade", rekao je da je potpisivanje tog ugovora posljednji preduslov da se podnose zahtjev za odobrenje kupoprodajne transakcije Konkurencijskom savjetu BiH, na čije izjašnjavanje se čeka maksimalno mjesec dana.

"Mislimo da će Konkurencijski savjet BiH nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora brzo dati svoj odgovor. I njihovo eventualno neizjašnjavanje u predviđenom jednomjesečnom roku se zakonski podrazumijeva kao saglasnost s izvršenjem prodaje", precizirao je on.

Antonić je rekao da bi ubrzo potom uslijedila prodaja akcija "Antonić Tradea" Bugarima kroz blok transakciju na Banjalučkoj berzi. Izrazio je zadovoljstvo trenutnom dinamikom procesa kupoprodaje, te konstatovao da se to već može smatrati završenim poslom.

Miroslav Marinković, predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka, rekao je kako očekuje da će u roku od mjesec dana nakon potpisivanja ugovora između "Antonić Tradea" i "Bulagartabaca" biti potpisan i kolektivni ugovor između Sindikata i novog rukovodstva preduzeća.

"Kolektivnim ugovorom ćemo tražiti viši iznos plata od dosadašnjih i veći stepen zaštite svojih prava", rekao je Marinković, dodajući da su radnici jedine fabrike cigareta u RS zadovoljni zbog činjenice da se bliži promjena većinskog vlasnika.

Komentarišući najave da će "Bulgartabac" u banjalučkoj fabrici uvesti rad u četiri smjene i to na dosta savremenijim mašinama od sadašnjih, Marinković je rekao da se zaposleni raduju novom početku fabrike, izražavajući uvjerenje da će se uspješno prilagoditi novim uslovima poslovanja.

Predstavnici "Bulgartabaca" i Vlade RS su 9. aprila potpisali Memorandum o razumijevanju, koji podrazumijeva prodaju većinskog paketa akcija Fabrike duvana Banjaluka uz obavezu Bugara da u narednom trogodišnjem periodu zadrže postojeći broj od 250 radnika.

Bugari su, takođe, iskazali zainteresovanost da, pored akcija "Antonić Tradea", kupe i akcije Penzijskog rezervnog fonda i Fonda za restituciju ove fabrike, čime bi stekli ukupno 64 odsto vlasničkog udjela.

"Bulgartabac" posjeduje tri fabrike duvana u Bugarskoj i jedan su od najvećih proizvođača u branši u jugoistočnoj Evropi. Banjalučka fabrika im je interesantna zbog toga što bi iz BiH imali bescarinski plasman cigareta u zemlje CEFTA (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Moldavija), kao i zbog bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini s Turskom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti